Co o našem zdraví vypovídají ruce

8. duben 2021

Prohlédněte si své ruce, možná o vás leccos prozradí. A to nejenom to, jak s nimi pracujeme, jak je zakládáme, držíme, ale i to, jak vypadají. Takový je totiž i stav vašeho těla.

V jakém jsou stavu naše ruce, jak vypadají a jaká je jejich pohyblivost, to všechno je také odrazem našeho zdraví a toho, jak se chováme k vlastnímu tělu.

„Podle rukou se dají poznat určité choroby i to, jak se o ně staráme. Nestačí mít jenom upravené nehty, důležitý je také stav pokožky na rukou, zda je suchá nebo jestli hezky hydratovaná. To všechno prozradí, jak se o ruce staráme. Třeba já, když se podívám na svoji ruku, tak tady už jsou vidět trošku revmatické změny. Je znát, že prsty jsou různě zakřivené, často mají i zvětšené klouby, což je znamením právě revmatismu. V rodině jsme měli zkřivené klouby a ruce všichni a já se s tím snažím něco dělat, buď pod vodou nebo v nějakém rozehřání s nimi cvičím,“ přibližuje doktorka Kateřina Cajthamlová.

Když se nám ruce třesou, může to být známka únavy nebo zhoršení psychického stavu. Pokud se jedná o dlouhodobý problém, může to znamenat i onemocnění štítné žlázy. Otoky polštářků pod palcem a pod malíčkem zase mohou signalizovat problémy s karpálním tunelem. V takovém případě pomůže pravidelné cvičení s míčkem.

Poslechněte si v záznamu pořadu také, jaké další nemoci může signalizovat třes rukou, mravenčení prstů na ruce nebo snížená schopnost úchopu.

Spustit audio