Co podle memů spatřil čaroděj ve své věštecké kouli? Celý internet

20. prosinec 2021
Fenomem

Obrázek z obálky jedné knižní hry na hrdiny z roku 1993, kde starý čaroděj s mohutným vousem a kápí upřeně hledí do křišťálové věštecké koule, se stal výchozím bodem jednoho z nejúspěšnějších memů končícího roku. Mem Pondering My Orb se zjevil v půlce října, kdy jistý uživatel zveřejnil obrázek na Twitteru s výše zmíněnou větou v popisu, která česky znamená: Přemítám nad svojí koulí. Obrázek zaujal memery na Redditu a začali si s ním hrát, takže brzy opustil hranice logiky.

Obrázek čaroděje přemítajícího nad koulí patří do světa Pána prstenů. Zmíněná kniha, v níž můžete prožít dobrodružství ze Středozemě, se jmenuje Valar and Maiar. Obálku nakreslil Angus McBride, britský ilustrátor fantasy knih, který žil dlouhé roky v Jižní Africe.

Pondering My Orb meme

McBride se vyžíval v realistické kresbě vytvářející zvláštní kontrast s fantasy náměty, které nejčastěji zpracovával. Smrtelná vážnost, s níž čaroděj usazený v kamenném křesle hledí do své věštecké koule, možná zavdala k prvním variacím, s nimiž si s obrázkem pohrávají tvůrci memů.

Střílí si tedy Pondering My Orb z žánru fantasy? No, možná trochu, možných interpretací je ale mnohem víc. Tenhle mem je skvělým příkladem tzv. shitpostingu, tedy memové taktiky, kdy vtípek vlastně jen odkazuje na jiné memy nebo sám na sebe, nic neříká a je zábavný jen svojí absurditou či surreálností. To myslím sedí na náš prosincový mem zdaleka nejlépe.

Poslechněte si nové vydání rubriky Fenomem a zjistíte, kde se vzal mem s čarodějem zírajícím do své věštecké koule a proč ovládl na začátku prosince internet. Je Pondering My Orb něčím víc než vysmíváním se fantasy literatuře? Střílí si z internetové kultury jako celku? A proč dobře vystihuje naši náladu na konci roku?

Pondering My Orb meme
Pondering My Orb meme
Pondering My Orb meme
Pondering My Orb meme
Pondering My Orb meme
Pondering My Orb meme
Pondering My Orb meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio