Co s knihou a zimou na Kamčatce?

12. leden 2014

Minimálně jednou v roce věnujeme nedělní Čajovnu ryze zimnímu tématu. Tentokrát se v ní vypravíme do míst, kde o sníh a led není nouze. O Kamčatce, zimních výpravách, skeletech v letadle, medvědech na sto metrů, nástrahách nízkých teplot, ale i o knihách a čtení na cestách bude mluvit skialpinista, vedoucí člen letošní dubnovo-květnové expedice na Kamčatku a účastník dalších tří kamčatských expedic Jan Pala.

Z článku Ski Kamčatka 2013 - co a jak se dělo při skialpinistickém výletu (autor Jan Pala), uveřejněného na webu mountainski.cz:

„V neděli 12. května jsme se vrátili z velmi povedeného skialpování na poloostrově Kamčatka (25. 4. až 12. 5.). Lyžařsky to byl velmi výživný výlet, když skelety jsme na nohách neměli jen v den odletu do Evropy 12. května (až na dva účastníky, kteří letěli ve skeletech i zpět). Přestože počasí bylo spíše nepříznivé, podařily se sjezdy ze čtyř vysokých aktivních a neaktivních sopek a ze spousty menších kopců. Mezi zajímavé výsledky je možné zařadit prvosjezd z vulkánu Bakening (2278 m), slovenský mužský a ženský prvosjezd + český ženský prvosjezd z vulkánu Korjakskij (3456 m), atd.“

03037897.jpeg

V tomto článku najdete rovněž fotogalerii z výpravy Ski Kamčatka 2013.

Jan Pala – skialpinista, který se pohybuje na skialpinistických i telemarkových lyžích, sněžnicích, splitboardu a triboardu. Za sněhem jezdí rád do Rumunska, Bosny, na Kamčatku, do Krygyzstánu a nově i do Kanady. Autor knihy Hory a sníh (2010). Předseda Komise tradičního skialpinismu při Českém horolezeckém svazu. Vytváří Paličův zanedbatelný sněhoblog, věnující se různým taškařicím na sněhu, převážně skialpinismu, ale rovněž otázkám vybavení a lavinové prevenci.

03038078.jpeg

Knižní tip Jana Paly: Málo známá Kamčatka (autoři J. Svobodová, M. Košťák, M. Mazuch, P. Štěpánek)

Proč někteří členové výpravy na Kamčatku nesundávají skelety ani v letadle? Poslechněte si část čajovnického rozhovoru s Janem Palou.

Co neskialpinistického se dá zažít na Kamčatce? Poslechněte si část čajovnického rozhovoru s Janem Palou.

03038080.jpeg

V průběhu nedělní Čajovny budeme zvát (hudebními ukázkami i slovně) na festival Lednový underground, jehož 11. ročník proběhne v Kralupech nad Vltavou 25. ledna.

ČRo Vltava, 12. ledna od 19 hodin

Spustit audio