Co s námi dělají zvuky kolem nás? Proměny zvuku jako média životního prostoru zkoumá živě vysílaný Večer na téma

27. říjen 2021

Na tramvajové smyčce právě zaskřípala patnáctka, v horním bytě někdo luxuje, voda na čaj bublá… Zvuky nás obklopují téměř neustále. Jak vstupují do našich životů a proměňují prostředí, v němž žijeme? A jak s nimi lze umělecky nakládat? Podobné otázky si pravidelně klade vltavský Radioateliér, který se právě dočkal své dvousté premiéry. Při této příležitosti připravili jeho tvůrci komponovaný večer vysílaný živě 27. října od 20:00.

Dvouhodinový pořad bude sledovat proměny zvuku jako média životního prostoru a to především optikou současných umění posledních dvou dekád. Už od roku 2003 hudební skladatel a pedagog Michal Rataj v Radioateliéru systematicky mapuje současnou scénu akustických umění, hledá nové umělce a zamýšlí se právě nad tím, co zvuk s naším životem dělá.

Art's Birthday 2020

Téměř každý měsíc vysíláme jedno nové dílo vytvořené speciálně pro Radioateliér. V jeho premiérové řadě, PremEdici, tak dodnes zaznělo už 199 zvukových kompozic, které velmi různými způsoby hledají nové formy vyjadřování zvukem. Polemizují se zaběhlými schématy tradičních rozhlasových forem, kriticky přehodnocují žánrové škatulky a budují mosty mezi různými tvůrčími komunitami napříč současnými uměními. Vedle hudebních skladatelů tu znějí zvuková díla výtvarníků, filmařů, divadelníků i DJs. Nezávislí komunitní umělci inspirují akademiky, sofistikovaná zvuková díla stojí vedle úlovků lovců zvuku.

Čtěte také

Protože se existence vltavského Radioateliéru do značné míry kryje s obdobím masivního nástupu digitálních technologií, vyzývá právě příležitost dvousté PremEdice Radioateliéru k jakémusi pohledu zpět. Dvě uplynulé dekády navíc poskytují dobrý odstup k zamyšlení, co se to vlastně se zvukem ve veřejném prostoru stalo, jak jinak slyšíme, jak jinak k nám zvuk promlouvá a jak na to reaguje svět současných umění – v divadle, ve filmu, v hudbě, ve veřejném prostoru a samozřejmě v rádiu samotném.

Čtěte také

V průběhu večera se potkáme živě i zprostředkovaně s několika hosty, kteří se všechny tyto proměny pokusí pojmenovat. Budou jimi historik umění a intermediální tvůrce Miloš Vojtěchovský, muzikolog a hudební dramaturg Viktor Pantůček, hudební publicista Pavel Klusák, divadelní režisér Jiří Adámek, filmař, hudebník a pedagog pražské FAMU Petr Marek a nakonec šéfrežisér českého rozhlasu Aleš Vrzák. Posledním hostem po desáté hodině večerní pak bude autor jubilejní dvousté PremEdice Radioateliéru, grafik a hudebník Michal Kořán, který svou novou práci nazvanou Music From Airport (Pocta Brainu Enovi) i živě představí.

Art's Birtday 2017 /// vkv
Spustit audio

Související