Co se děje - 121

1. únor 2017

Óčko rozdávalo hudební ceny - Pohoda zveřejnila část line upu - rozdány ceny Radio Head Awards

Hudební stanice Óčko už po sedmé předávala hudební ceny. Diváci prostřednictvím sms zpráv zvolili za zpěvačku roku Anetu Langerovou, zpěváka Tomáše Kluse a kapelou roku jsou Chinaski. Poměrně neobjevní jsou i vítězové dalších kategorií. Objevem roku se stal David Deyl, nejlepší rock hrají Mandrage, nějaké ty ceny zbyli i na Sámera a Terezu Kerndlovou. Ovšem nejvíce mimo mísu je vítězství akce České hrady v kategorii festival roku. Z fleku mě napadne deset akcí, které by si to zasloužily mnohem víc. No jo no, masový vkus....

Teď lepší zpráva. Slovenská Pohoda pokračuje v broušení svého každoročně skvělého programu. Letos by do Trenčina měli přijet nu rave parta Klaxons, londýnská senzace dnešní avantgardy Micachu & The Shapes a švédský indie písničkář José Gonzáles. Na festival, který proběhne od 8. do 10. července dorazí i desítky dalších umělců - mj. Does It Offend You, Yeah?, New Young Pony Club, Midi Lidi a Collegium Musicum.

A ještě tady máme jedny ceny. Slovenské Rádio FM předávalo v pátek hudební ceny Radio_Head Awards 2009. Podle hudebních kritiků je nejlepším albem eponymní debut projektu The Autumnist, posluchači nejvíce ocenili desku Peripheries od kapely Diego. Singlem roku se pak stala hitovka Ty mi budeš rozumieť party Vetroplach. Vás může těšit, že jak Diego tak i Vetroplach z Neonu dobře znáte. Naše slovenské spojky zkrátka fungují dobře.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.