Co se děje s člověkem při běhu? Ve středu 20. června budeme sledovat tělo Davida Svobody

19. červen 2018

Již tuto středu odstartuje v 18:00 signál z našeho vysílání Olympijský běh a na webu budeme sledovat aktuální fyzický stav jednoho z běžců – olympijského vítěze v moderním pětiboji Davida Svobodu.

David si na sebe oblékne černé triko, díky kterému zjistíme vše, co se s jeho tělem děje, když běží 10 kilometrů v kuse. „To triko má na straně kapsičku a kabel, v tom bude záznamové zařízení,“ vysvětluje speciální oděv datový analytik Jan Cibulka. „Jsou tam elektrody. Měří to tepovou frekvenci, dechovou frekvenci, a my ji v průběhu běhu uvidíme.“

Na našem webu pak budete moci i vy sledovat, jak se Davidovi daří – pro trénovaného pětibojaře, který získal medaili na LOH v Londýně, by měl být běh brnkačka. Možná mu ale udělají některé části trasy větší potíže, než byste čekali.

Co, kdy, kde?

T-mobile Olympijský běh proběhne 20. června od 18:00 na více než 80 místech po republice. Běh se pořádá na počest založení Mezinárodního olympijského výboru. Běží se na více vzdáleností a zúčastnit se mohou dospělí i děti. Registrace je už uzavřená, můžete se ale přijít aspoň podívat! Na mapě zjistíte, jestli se závod koná i ve vašem městě.

Radiožurnál přijede na Zlatý závod do pražské Stromovky, odkud bude také vysílat.

Průběh závodu i Davidovy výsledky budeme sledovat a komentovat také ve vysílání už ve středu od 18:00.