Concertino Praga 2018 vyhráli sourozenci Bubregovi z Rakouska

30. leden 2018

Mezinárodní odborná porota určila vítěze 52. ročníku tradiční rozhlasové soutěže Concertino Praga. Absolutním vítězem a držitelem ceny Heleny Karáskové se stalo Duo Bubreg z Rakouska. Český rozhlas, který soutěž od roku 1966 organizuje, vydá absolutnímu vítězi profilové CD.

Tento rok byla soutěž vypsána pro malé soubory – dua, tria, kvarteta a kvinteta a do soutěže se přihlásilo sedmnáct souborů z Bulharska, Lotyšska, Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovinska a Ukrajiny. Českou republiku reprezentovaly dva soubory. Sourozenci Bence a Márton Bubregovi uchvátili porotu dokonalou hrou v netradičním spojení klarinetu a saxofonu. I vítěz kategorie Trio - Trio Illimitato hrál v nezvyklém obsazení kytara, akordeon a flétna.

Výkony mladých umělců posuzovala porota ve složení: Karel Dohnal (klarinet), Jaroslav Kubita (fagot), Kaspar Zehnder (flétna), Michal Rezek (klavír), František Souček (housle), Michal Kaňka (violoncello) a Gail Helen Henry (producentka irské národní stanice vážné hudby RTÉ lyric fm). „Obdivuji každého soutěžícího, protože vím, jak náročná příprava je za každým soutěžním výkonem. Absolutní vítězové mě úplně uchvátili svým suverénním výkonem. Kombinace saxofonu a klarinetu není úplně běžná, ale tito soutěžící si připravili velmi zajímavý a náročný repertoár,“ řekl klarinetista Karel Dohnal, člen letošní mezinárodní poroty Concertino Praga. „Všichni účastníci prokázali svůj hudební talent a nástrojovou zručnost, která je v jejich věku obdivuhodná. Absolutní vítěze Duo Bubreg považuji za špičkové interprety,“ dodal Jaroslav Kubita.

V kategorii DUO: 1. místo Duo Bubreg (Rakousko), 2. místo Duo Martinka – Gráf (Česká republika), čestné uznání Duo Kuznetsov – Lanin (Rusko) a Duo Dimitrov (Bulharsko).

V kategorii TRIO: 1. místo Trio Illimitato (Německo), 2. místo Bacewicz Trio (Polsko), čestné uznání Music Adrenalin (Česká republika).

V kategorii KVARTETO: 2. místo Codam String Quartet (Bulharsko), ostatní ceny nebyly uděleny.

V kategorii KVINTETO: 2. místo Woodwind Instruments Quintet (Rusko), ostatní ceny nebyly uděleny.

Koncert vítězů se uskuteční ve velkém sálu Slovanského domu ve čtvrtek 7. června 2018. Na koncert naváže tradiční Jihočeský festival Concertino Praga. Laureáti vystoupí v koncertních sálech či zámcích čtyř měst v termínu od 11. do 15. června. Kompletní výsledky jsou k nahlédnutí ve Výsledkové listině Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga 2018.

Soutěž Concertino Praga 2018 se uskutečnila pod záštitou Jihočeského kraje, Ministerstva kultury ČR, Nadace Bohuslava Martinů, Nadace Českého hudebního fondu, Nadace Život umělce, OSA, Státního fondu kultury.

Spustit audio