Concertino Praga otvírá přihlášky pro rok 2021

27. květen 2020

Finále v rámci festivalu Dvořákova Praha 2021, zajímavé stipendium, profesionální rozhlasová nahrávka a série koncertů. To jsou odměny pro vítěze mezinárodní Dvořákovy rozhlasové soutěže pro mladé hudebníky Concertino Praga, jejíž 55. ročník se v těchto dnech otevírá novým soutěžícím. Do nadcházejícího ročníku se mohou přihlásit hráči ve dvou kategoriích: hra na sólový nástroj a komorní hra. Soutěž vypisují společně Český rozhlas a Akademie klasické hudby.

Přihlášky je možné podávat přes webové stránky Českého rozhlasu do 31. ledna 2021, finálová soutěžní kola se uskuteční před publikem v rámci mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha ve dnech 17. a 18. září 2021.

Věkový limit soutěžících se v kategorii sólová hra liší podle nástroje: v oborech housle, klavír, violoncello, cembalo, akordeon, harfa a kytara se mohou soutěže zúčastnit hudebníci, kteří v době konání finálového kola, tedy 18. září 2021, nedovrší 17 let. V oborech flétna, hoboj, klarinet, fagot, trubka, lesní roh, saxofon a trombón mohou přihlášku podat hráči do 18 let. V kategorii komorní hra v obsazení duo až sexteto se mohou soutěže zúčastnit hudebníci, kteří v době konání finálového kola, tedy 17. září 2021, nepřesáhnou průměrný věk 20 let.

Hodnocení přihlášených sólových nahrávek proběhne ve třech kolech. První i druhé kolo posuzuje mezinárodní porota anonymně, poté jsou vyhlášeni čtyři finalisté. Komorní hra je posuzována v prvním kole anonymně a druhé, finálové kolo je již veřejné. Absolutní vítězové v každé kategorii získají možnost natočit vlastní propagační nahrávku v Českém rozhlase. Díky podpoře rodinné nadace Karel Komárek Family Foundation a dalších partnerů obdrží nejlepší sólisté a komorní soubory od Akademie klasické hudby stipendia ve výši 5 000, 2 800 a 1 700 eur pro své další vzdělávání na interpretačních kurzech nebo na nákup nového nástroje. Ti nejlepší sólisté a soubory se poté během září představí na tradičním Jihočeském festivalu Concertino Praga.

Podrobné informace v Soutěžních podmínkách.

Spustit audio