Concertino Praga zná své finalisty, o ceny budou soutěžit mladí hudebníci z Česka a Ruska

7. květen 2020

Poslední dubnový týden rozhodla mezinárodní porota v distančním hodnocení o finalistech letošního ročníku Concertino Praga. 

O vítězství v Dvořákově rozhlasové soutěži pro mladé hudebníky budou usilovat dva zástupci z České republiky, 15letý houslista Daniel Matejča a 13letý klavírista Jan Schulmeister, a dva zástupci ruské interpretační školy, 14letý trumpetista Aleksandr Rublev a stejně starý klavírista Vsevolod Zavidov. Publiku i porotě se představí na veřejném finálovém soutěžním koncertě v Rudolfinu 12. září 2020 za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Jiřího Rožně. Finalisté společně se čtyřmi dalšími nejlepšími účastníky druhého kola následně vystoupí na Jihočeském festivalu Concertino Praga. Na živá vystoupení laureátů bude bezprostředně navazovat slavnostní udílení cen.

Daniel Matejča

Z 54 přihlášených účastníků vybrala v únoru porota 1. kola 25 postupujících. Jejich nahrávky však byly kvůli situaci ohledně pandemie COVID-19 na konci dubna hodnoceny online, bez fyzické přítomnosti porotců v Praze. Sedmičlenná porota tak 28. dubna rozhodla o osmi mladých hudebnících, kteří se 12. září představí publiku v rámci mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha.

Jan Schulmeister

Absolutní vítěz soutěže získá možnost natočit vlastní propagační nahrávku v Českém rozhlase. Dalšími cenami jsou stipendia ve výši 5 000, 2 800 a 1 700 EUR. Tato stipendia díky podpoře Karel Komárek Family Foundation a dalších partnerů obdrží nositelé cen od Akademie klasické hudby pro své další vzdělávání na interpretačních kurzech nebo na nákup nového nástroje. Posluchači finálového klání budou mít navíc možnost udělit cenu publika.

Aleksandr Rublev

Kromě stipendií a profilového CD už nyní porota 2. kola rozhodla o udělení speciálních cen. Cenu Nadace Bohuslava Martinů získal klavírista Vsevolod Zavidov za nejlepší interpretaci skladatelova díla. Ruský trumpetista a letošní finalista Aleksandr Rublev získal Cenu Nadace Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové, od stejné nadace získal čestné uznání bulharský klavírista Ivaylo Vassilev. Cena pro nejmladšího českého účastníka 2. kola, kterou věnuje Karel Komárek Family Foundation, byla udělena klarinetistovi Ondřeji Tomanovi.

„Jsme rádi, že změna formátu soutěže přinesla oživení do soutěžního klání, a i přes snížení věkové hranice a spojení nástrojových oborů do jediné soutěžní kategorie sólové hry se dle mínění porotců, kteří vyslechli soutěžní nahrávky, můžeme těšit na skutečně špičkové výkony mladých umělců,“ uvedl Jan Simon, intendant Akademie klasické hudby. Letošní vysokou úroveň soutěžících potvrdila také Kateřina Javůrková, přední česká hornistka a porotkyně druhého kola: „Na finalistech jsme se s ostatními porotci téměř jednomyslně shodli. Těžko uvěřit, že kandidátům nebylo víc než 15 let.“

Už dva dny po vyhlášení výsledků bude mít osm nejlepších soutěžících možnost představit svůj talent v rámci tradičního Jihočeského festivalu Concertino Praga. Turné se uskuteční od 14. do 18. září a během pěti koncertů v Českém Krumlově, Bechyni, Třeboni a Jindřichově Hradci nabídne posluchačům to nejlepší z 54. ročníku soutěže. Vedle laureátů vystoupí saxofonista Márton Bubreg z Rakouska, italský hobojista Carlo Cesaraccio, ruská flétnistka Lukerya Mishneva a klavírista Ivaylo Vassilev z Bulharska. Tito mladí umělci se současně stávají náhradníky pro finálové kolo Concertino Praga a získají možnost představit se na „Talent stage“ festivalu Dvořákova Praha v dopoledním programu 12. září 2020.

Vsevolod Zavidov

„Concertino Praga je originální soutěží v mnoha ohledech, např.: pro věk soutěžících, pro svoji rozhlasovou podobu – dvě kola probíhají poslechem nahrávek a anonymně, následným Jihočeským festivalem s několika koncerty v různých prostředích malebných jižních Čech. Letošní ročník je první v novém formátu finálového kola a ve spolupráci s Akademií klasické hudby. Nezbývá, než si přát, ať společné úsilí s Českým rozhlasem posune Concertino Praga zase o kousek výš,“ shrnuje Kateřina Konopásková, ředitelka Výroby Českého rozhlasu.

Podrobné informace ohledně průběhu druhého kola Concertino Praga jsou k dispozici ve výsledkové listině.

Spustit audio