Cornelius Ryan: Poslední bitva

28. květen 2020

Cornelius Ryan, válečný dopisovatel za druhé světové války, stvořil ucelenou knihu o poslední velké bitvě, o bitvě o Berlín. V knize popisuje nejen válečné zločiny proti lidskosti, ale také dobro, které se lidé snažili konat navzdory více než nepříznivé situaci.

Rozsáhlý reportážní román Cornelia Ryana Poslední bitva popisuje nejen samotnou bitvu o Berlín, ale především mapuje vše, co jí předcházelo. Téměř každé vzteklé dupnutí führera, rozvážné rozhodování generála Heinriciho i osobní neshody na bitevním poli mezi britským polním maršálem Bernardem Montgomerym a vrchním velitelem spojeneckých sil Dwightem D. Eisenhowerem.

Čtěte také

Stejně tak kniha dopodrobna rozebírá snad každé rozhodnutí, které několik týdnů před konečnou bitvou proběhlo. Co byla operace Eclipse, o níž ani po válce mnoho válečných úředníků nikdy neslyšelo? Který z ruských generálů vyhrál v pomyslném závodě o Berlín: Žukov, nebo Koněv? A jaké detaily nakonec napomohly k porážce Hitlera?

Ryan prošel coby válečný korespondent všemi významnými bitvami druhé světové války a následně podnikl stovky rozhovorů jak s „obyčejnými“ lidmi, kteří válku přežili, tak i s vojáky – od řadových až po nejvyšší vojenské a politické instance. Postupnou až mravenčí prací se mu podařilo vystavět plastický obraz bitvy o Berlín, přičemž coby autor stále zůstává nestranný.

Až chladně popisuje válečné zločiny, od takřka nulových potravinových přídělů pro civilisty přes hrůzu koncentračních táborů až po drancování a znásilňování německých žen a dívek sovětskými vojáky po závěrečné bitvě.

Ryan ale nevynechává ani dobré skutky, které se ve stínu válečných hrůz skví o to víc. Díky tomu je například zaznamenáno, kolik německých rodin podalo pomocnou ruku Židům, a to přímo pod nosem gestapa. Výjimečné je, že kniha zahrnuje detailní popisy války z perspektivy civilistů, Američanů, Britů, Rusů i Němců.

Patnáctidílná četba, kterou Plus vysílá v premiéře, posluchače zavede bezprostředně do válečných ulic Berlína, kolem něhož se stahuje smyčka tvořená angloamerickými a sovětskými vojenskými silami. I když všichni už dnes víme, jak druhá světová válka skončila, je prakticky nemožné se odtrhnout od knihy, která tento konec několika mučivých let s takovou podrobností zaznamenává.

Účinkuje: Jiří Valůšek
Připravila: Nikol Patíková
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Jiří Gojda
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 14. 5. 2020
autoři: Alena Blažejovská , Nikol Patíková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.