ČT art uvádí Nauku o afázii. Inscenaci, která původně vznikla jako rozhlasová hra pro Vltavu, můžete vidět i slyšet

27. červen 2021

Virtuální realita pro vaše uši. Právě taková je rozhlasová hra Nauka o afázii, která je natočena speciální prostorovou technikou – binaurálně. Svou premiéru na Vltavě si odbyla loni, tu televizní dnes.

Osoby a obsazení: Doktorka (Lucie Trmíková), Sestra (Ivana Uhlířová), Hlasatel (Ondřej Látal), Pacientka (Petra Alvarez)
Dále účinkují:
Barbora Kabátková, Ivana Bilej Brouková, Anna Chadimová Havlíková, Kamila Mazalová (Tiburtina Ensemble) a Andrej Gál (Violoncello, perkuse)
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Překlad: Viktorie Knotková
Hudba: Michal Rataj, Zpěv: Petra Alvarez Šimková
Režie: Katharina Schmitt
Premiéra: 1. 9. 2020
Natočeno: v roce 2020

Ostravské studio České televize natočilo v rámci Mezinárodního festivalu soudobé opery NODO 2020 záznam hudebně-zvukové kompozice, kterou Michal Rataj a Katharina Schmitt převedli i do divadelní podoby. 27. června se tak diváci seznámí s vizuální verzí Nauky o afázii, ve které hrají Katalin Károlyi, Ivana Uhlířová, Andrej Gál, Michal Rataj a Tiburtina Ensemble.

Protagonistkou rozhlasové Nauky o afázii je zpěvačka, která během operního vystoupení ztrácí hlas. Její zcela nový svět sledujeme během jediné noci v nemocnici. Zdravotní sestra se ji snaží nejrůznějšími způsoby přimět alespoň k jedinému slovu. Zpěvačka se však vytrvale brání. Anebo možná někde hluboko v sobě hledá jakousi novou formu komunikace…

POSLECH / DOWNLOAD VE FORMÁTU FLAC:

Stáhnout FLAC (binaural 16bit)
(pozor, soubor
má 220 MB)

Ve své knize Dětská řeč a afázie (1918) popisuje Emil Fröschels, rakouský lingvista a zakladatel logopedie, vztah mezi vývojem jazykových schopností u dětí, poruchami řeči a psychologií. Inspirováni Fröschelsovou knihou a jednou scénou z filmu Persona Ingmara Bergmana, v níž herečka ztrácí hlas, zkoumají skladatel Michal Rataj a režisérka a autorka Katharina Schmitt jazyk, řeč a hlas. Otázka „Kdo mluví?“ je pro ně při tom stejně důležitá jako otázka „Kdo nemluví?“, respektive „Kdo není slyšet?".

Čtěte také

Nauka o afázii je třetí rozhlasovou spoluprací obou tvůrců. První z nich – Molyneuxova otázka – se zabývala slepotou a tématem snů nevidomých. V centru jejich druhého projektu Spánkové křídlo Adelaide Carpenterové vystupuje starý́ muž dožívající v gerontologickém ústavu a stimulující své životní vzpomínky při usínání metodami ASMR. Právě tato druhá společná práce pro rozhlas byla už natočena pomocí binaurální hlavy, tedy speciálního mikrofonu, který sbírá prostorový zvuk, takže se se sluchátky dostáváte přímo do centra děje.

Obě binaurální díla jsou k poslechu v nejvyšší kvalitě a taky ke stažení. Nasaďte si tedy sluchátka a nechte se unést Virtuální realitou pro vaše uši. Oči můžete otevřít až při sledování ČT Art.

autoři: Český rozhlas Vltava , Klára Vičíková
Spustit audio

Související