Čtenářský deník Auditoria: knihy k prezidentským volbám

9. leden 2023

Jednou za pět let volíme v České republice prezidenta. Jak tomu ovšem bylo v minulosti? Jaké osobnosti nám vládly? A jaké nám vládnout mohly, kdyby se probojovaly na Hrad? A jak se vůbec volí prezident? Pokud si kladete podobné otázky, můžete sáhnout po těchto doporučených knihách, které vám dají odpověď.

Přehledné biografické kapitoly o všech našich minulých prezidentech obsahuje kniha Českoslovenští prezidenti. Tato populárně naučná publikace vznikla na základě přednáškového cyklu Sdružení historiků ČR. Navazuje na neméně populární knihu o českých králích. Tento svazek končí Václavem Havlem, obdobím po rozdělení republiky se už nezabývá.

Kniha Kdo mířil na Hrad? přibližuje portréty třiceti pěti osobností, o kterých se během existence prezidentského úřadu uvažovalo jako o vhodných kandidátech na tento post. V knize se tedy seznámíme se jmény dnes už zapomenutých osobností jako třeba Alois Muna, Jaroslav Preiss, Jiří Hanzelka nebo Marie Kristková.

Erik Tabery, současný šéfredaktor týdeníku Respekt, vydal v roce 2008 knihu Hledá se prezident. Představuje zde prezidentské volby od roku 1918 až do roku 2008 a jejich zákulisí.

Od roku 2013 v naší republice volíme prezidenta přímou volbou. Tímto zlomovým okamžikem se zabývá advokát a politolog Pavel Šutka v knize Zákon o volbě prezidenta republiky. Řeší zde nedostatky tohoto způsobu volby, a to například navrhování kandidátů, financování či etickou stránku kampaní.

Kolektivní monografie Dobývání Hradu se věnuje druhé přímé volbě v lednu 2018. Vedle analýzy výsledku volby zde autoři široce rozebírají různé aspekty předvolební kampaně.

Na odlehčení tématu připomeňme i vydanou divadelní hru Sami máme málo, dáváme vám přece. Toto absurdní drama zachycuje předvolební kampaň prezidenta nejmenovaného státu, který spolu se svou ambiciózní manželkou usiluje o absolutní moc.

Čechurová, Jana: Kdo mířil na Hrad? (Kniha Zlín, Praha 2022)

Dobývání Hradu. Česká prezidentská volba v roce 2018 (Togga, Metropolitní univerzita Praha, Praha 2018)

Roguljič, Hana: Sami máme málo, dáváme vám přece (Větrné mlýny, Brno 2015)

Ryantová, Marie a kol.: Českoslovenští prezidenti (Paseka, Praha 2016)

Šutka, Pavel: Zákon o volbě prezidenta republiky (Leges, Praha 2016)

Tabery, Erik: Hledá se prezident (Respekt Publishing, Praha 2008)

autor: Jana Žáková
Spustit audio

Související