Čtenářský deník Auditoria: knihy o olympijských hrách

4. srpen 2021

Olympijské hry jsou v současnosti nejvýznamnější sportovní událostí. Je s nimi navíc spojen i duchovní obsah, hlubší propojení na výchovu, kulturu a humanismus. Publikací s olympijskou tématikou je nepřeberné množství – kromě výročních knih mapujících každou z olympiád, vychází i nejrůznější životopisné knihy známých sportovců, nebo díla stopující antické kořeny současného sportovního svátku. Podívejme se teď blíže na ty nejzajímavější z nich.

Sportovní novinář Václav Sábl se celoživotně zabýval příběhy a pověstmi spojenými s historií olympijských her. Knih s olympijskou tématikou vydal několik. Hrdinové antických olympiád vyprávějí v krátkých kapitolách o antických osobnostech, jejichž činy nebo tvorba byly úzce spjaty se starověkými olympijskými slavnostmi.

Olympijské hry jsou spojené hlavně se jménem pedagoga a historika Pierra de Coubertina, který stál u znovuobnovení, respektive založení novodobé tradice olympijských her. Coubertinova kniha Olympijské paměti přibližuje období od prvních her v Athénách roku 1896 až po rok 1927. Vzpomíná zde i na pobyt v Praze a svého českého kolegu, spoluzakladatele Mezinárodního olympijského výboru Jiřího Gutha Jarkovského.

Komplexní historický, filozofický, sociologický i sportovní pohled na smysl olympijského hnutí přináší publikace Olympismus. Toto kolektivní dílo pracovníků České olympijské akademie nastiňuje zrod, vývoj a současný stav olympismu. Zvláště je zde přihlíženo k olympijskému hnutí na našem území.

A konečně se dostáváme také k osobnostem nejdůležitějším. V letošním roce vyšlo upravené vydání Encyklopedie olympioniků autorského kolektivu kolem Františka Koláře. Jde o obsáhlý slovník českých sportovců, kteří kdy měli možnost zasáhnout do boje o olympijské medaile, účastnili se her od oněch druhých v Paříži roku 1900.

Ani beletrii se sportovní tematika nevyhýbá. O Emilu Zátopkovi nebo Věře Čáslavské napsal velmi pěkné monografie Pavel Kosatík. O těchto dvou výrazných českých sportovcích vyšly v nedávné době také komiksy dvojice Jan Novák – Jaromír 99. A komiksovou podobu má i náš poslední tip.  Je jím kniha německého kreslíře Reinharda Kleista Sen o olympiádě. Líčí příběh somálské běžkyně Samie Jusuf Omarové, která se v roce 2008 zúčastnila olympiády v Pekingu a o čtyři roky později se spolu s ostatními uprchlíky utopila ve Středozemním moři.

de Coubertin, Pierre: Olympijské paměti (Olympia, Praha 1977)

Dovalil, Josef a kol.: Olympismus (Olympia, Praha 2004)

Kleist, Reinhardt: Sen o olympiádě (Argo, Praha 2017)

Kolář, František a kol.: Encyklopedie olympioniků (Universum, Praha 2021)

Sábl, Václav: Hrdinové antických olympiád (Olympia, Praha 1968)

autor: Jana Žáková
Spustit audio