Čtenářský deník Auditoria: knihy o Rudolfu Slánském

5. prosinec 2022

3. prosince 1952 byl po inscenovaném politickém procesu spolu s deseti dalšími odsouzenými popraven generální tajemník ÚV KSČ Rudolf Slánský. Přinášíme vám výběr knih, v nichž najdete informace o jeho životě i neslavném konci.

Propagandisticky upravený zápis o soudním přelíčení (tzv. „hnědá kniha“) vyšel již v roce 1953, nese název Proces s vedením protistátního spikleneckého centra v čele s Rudolfem Slánským a jeho digitalizovanou verzi si můžete prohlédnout zde. Porovnání tohoto textu s nedávno objeveným a v Archivu Českého rozhlasu zdigitalizovaným zvukovým záznamem procesu svědčí o tom, že komunističtí propagandisté v „hnědé knize“ vynechali více než čtvrtinu výroků, které v listopadu 1952 zazněly v soudní síni.

De facto první ucelený životopis Rudolfa Slánského sepsal teprve nedávno mladý historik a politolog Jan Chadima, jenž se ovšem Slánského životem zabývá již delší dobu.

Zpráva o mém muži vyšla v češtině poprvé oficiálně až v roce 1990. Josefa Slánská podrobně vzpomíná na svůj život po boku manžela Rudolfa i na lidi v jejich okolí. Začíná už ve třicátých letech, popisuje pobyt v sovětském exilu během druhé světové války i události po manželově smrti.

V procesu se Slánským byl k nejvyššímu trestu odsouzen také Rudolf Margolius. Jeho manželka Heda Margoliová Kovályová i syn Ivan Margolius napsali osobní zpovědi, kde nejen na Rudolfa Margolia a onen zosnovaný proces vzpomínají.

Jedním ze tří obviněných ve Slánského procesu, kteří byli odsouzeni na doživotí (tedy ne k trestu smrti jako v ostatních jedenácti případech), byl Eugen Löbl. I on sepsal své paměti. Jmenují se Svedectvo o procese a vyšly v roce 1968, tedy pět let po Löblově rehabilitaci. V normalizačních letech po jeho emigraci byla ale kniha zakázaná.

Pro mladší ročníky bude možná atraktivnější seznámit se s touto událostí našich dějin prostřednictvím komiksu. Spisovatel Pavel Kosatík napsal scénáře pro devět dílů seriálu České století, kde jsou představeny klíčové události českých dějin mezi lety 1918 a 1992. Každý díl tohoto seriálu byl převeden také do komiksové podoby. Text je opět Kosatíkův, výtvarná podoba je v každé knize dílem vždy jiného výtvarníka. Díl o roce 1952 zpracoval Vojtěch Mašek a jeho podnázev zní Jak Gottwald zavraždil Slánského.

Chadima, Jan: Rudolf Slánský (Vyšehrad, Praha 2021)

Kosatík, Pavel – Mašek, Vojtěch: Češi 1952: Jak Gottwald zavraždil Slánského (Edice ČT – Mladá fronta, Praha 2013)

Löbl, Eugen: Svedectvo o procese (Vydavetelstvo politickej literatury, Bratislava 1968)

Margoliová-Kovályová, Heda: Na vlastní kůži (Academia, Praha 2012)

Margolius, Ivan: Praha za zrcadlem (Argo, Praha 2007)

Proces s vedením protistátního spikleneckého centra v čele s Rudolfem Slánským (Ministerstvo spravedlnosti, Praha 1953)

Slánská, Josefa: Zpráva o mém muži (Jota – ÚSTR, Brno, Praha 2018)

autor: Jana Žáková
Spustit audio