Čtvrtá dávka stále stejné vakcíny už podle WHO nemá velký smysl. Je načase látky aktualizovat, nabádá

19. leden 2022

Čtvrtá dávka očkování proti covidu není na pořadu dne a časté přeočkovávání proti koronaviru nemá příliš smysl, tvrdí Světová zdravotnická organizace (WHO) i Evropská léková agentura (EMA). Budoucnost covidového očkování by se podle vědců tak mohla spíš podobat očkování proti chřipce.

U průměrného a zdravého člověka odborníci doporučují tři dávky, přestože v Izraeli už začali lidi s oslabenou imunitou očkovat dávkou čtvrtou.

Zatím nejsou k dispozici data, která by jednoznačně ukazovala širokou potřebu čtvrté dávky. Už u té třetí odborníci tvrdí, že kdyby se člověk nechal přeočkovat příliš brzy, má to je malou přidanou hodnotu.

Třetí dávka vám možná příliš nepomůže, ale rozhodně neuškodí.
Jan Pačes

„Co se může stát, že když jste nedávno prodělali onemocnění, nebo máte už dvě dávky vakcíny, máte už dost protilátek. Třetí dávka vám třeba příliš nepomůže, rozhodně neuškodí,“ říká molekulární genetik Jan Pačes z Akademie věd ČR.

Příliš časté očkování může škodit

Odborníci z EMA také uvádějí, že příliš časté přeočkovávání může ovlivnit imunitní obranu. Protože kolem nás koluje virus varianty omikron, ale vakcína tak úplně omikronu neodpovídá.

Imunitní systém je sice do určité míry pružný, dovede se bránit i něčemu trochu odlišnému než proti čemu je člověk naočkovaný, ale zároveň tak trochu balancuje mezi pružností a speciálním zaměřením.

Odborníci se obávají, že by další a další dávky stále stejné vakcíny mohly potlačit pružnost a příliš zaměřit obranu na starší covidové varianty.

Čtěte také

Výrobci vakcín průběžně testují nové varianty vakcín, ale není jednoduché rozhodnout, kdy je pustit na trh, když ty stávající jsou podle výsledků pořád ještě účinné, hlavně proti těžkému průběhu nemoci.

Kdyby se velké množství lidí rozhodlo raději počkat na nějakou novou vakcínu, a neočkovali by se tou stávající, tak by se v mezičase nemoc dál snáz šířila.

Je tak podle Světové zdravotnické organizace načase vakcíny alespoň aktualizovat. Časem by se zřejmě měly vyrábět vakcíny zaměřené proti viru, který bude zrovna „v oběhu“. 

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Další schéma, o kterém také světová zdravotnická organizace uvažuje, naopak počítá s takzvanými multivalentními vakcínami, tedy vícesložkovými.

Vědci už vyvíjejí i univerzálnější vakcíny, které by účinkovaly proti různým koronavirům, takže by nás chránily nejen proti covidu, ale i proti nachlazení či běžné rýmě.

Poslechněte si Koronafokus v audiozáznamu, připravil Martin Srb.

autor: Martin Srb
Spustit audio

Související