Čtvrtá svíce

31. říjen 2022

Český rozhlas letos přinesl svým posluchačům hned dva dárky v podobě písničky. První písnička byla od Kaczi, české písničkářky a hudební skladatelky, jenž pochází z Beskyd. Ve své tvorbě balancuje mezi folkem, popem a šansonem.

Název písničky Čtvrtá svíce vznikl podle adventních nedělí a konkrétně podle poslední, čtvrté. Inspirací byl zážitek zpěvačky Kaczi, kdy večeřela s partnerem, seděli u stolu, popíjeli víno a zapálili čtvrtou svíci. Je to krásný rituál a tradice zároveň. Na základě tohoto silného momentu a přítomného okamžiku napsal partner zpěvačky text, respektive píseň, kterou věnoval Kaczi k Vánocům.

„Je to píseň o lásce, milostném vztahu a adventním čase, který nám připomíná, abychom si na sebe vzájemně našli čas a dělali si radosti.“, uvedla Kaczi. „Původně měla písnička podtext protestsongu proti předsudkům s melancholičtější melodií. Vzala jsem ji s dovolením do svých rukou, upravila hudbu a mírně i text. Nápad, že z písničky uděláme vánoční píseň pro posluchače rozhlasu, padla na schůzce s generálním ředitelem Českého rozhlasu Reném Zavoralem.“, doplnila.

Aranžérsky se o písničku postaral zkušený muzikant Petr Harmáček. Atmosféru písně krásně dobarvil Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu a Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

Čtvrtá svíce
Hudba: Kateřina Kouláková, Jan Kořenek, Petr Harmáček, Lukáš Hradil
Text: Jan Kořenek, Kateřina Kouláková
Aranž: Petr Harmáček
Sólo: Kaczi
Doprovod: Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu a Symfonický orchestr Českého rozhlasu

K písničce vznikl i vánoční klip v produkci společnosti Blue Lune Productions, přátelé zpěvačky z divadla manželé Sedláčkovi ztvárňují ve videoklipu onen milostný příběh o Vánocích. Natáčení se odehrávalo, kde jinde než v Beskydech, v chaloupce na samotě. Protože takhle vlastně vznikla sama píseň – v chaloupce zpěvačky, kde píše svoje texty u svařeného vína a domácí pohody s dárkem navíc, ale to už objevíte v našem videu.

 

Písnička vznikla za podpory Českého rozhlasu, Los Rentalos, Nemovitosti Kauer a srdečných přátel, kteří pomáhali s přípravou.

 

Spustit audio