Čtvrtina mladých Čechů nemá bankovní účet. Jsou opatrní a nechtějí se zadlužit, ukazuje průzkum

19. srpen 2017
Zprávy z

V Česku je v současné době podle Českého statistického úřadu téměř sedm set tisíc studentů středních a vysokých škol. Podle výsledků studie společnosti GfK každý čtvrtý studující ve věku od 15 do 25 let není klientem žádné finanční instituce. Dohromady jde tedy o zhruba 170 tisíc mladých lidí. Hlavním důvodem je podle průzkumu opatrný vztah k financím.

Mladí se nechtějí zadlužovat a využívat tak třeba některé produkty bank. Věci, které si kupují, tak platí především z uspořených peněz. V průměru se jejich kapesné od rodičů pohybuje okolo dvou tisíc korun, informoval Český rozhlas.

S vyšším věkem a plánováním budoucnosti přicházejí mladí Češi na to, že účet v bance pro ně může mít i jisté výhody. Navíc peníze na účet posílá také většina zaměstnavatelů, takže když si studenti najdou brigádu nebo práci, vlastní účet se jim hodí.

Někteří studenti přiznávají, že hlavní roli ve výběru banky hraje rodina - hlavně matka. Podle společnosti GfK je samostatný výběr banky typický spíš pro studenty starší 20 let. Až třetina z nich si banku vybírá sama. To může souviset i s tím, že tito lidé už častěji nebydlí s rodiči a disponují větší částkou peněz.

Čtěte také

„V dnešní době, kdy dochází k rychlé expanzi digitálních technologií, jsou právě studenti středem zájmu mnoha společnosti, protože právě studující populace je nejaktivnějším uživatelem smartphonů a internetu. Pokud si tedy mají zvolit právě vaši banku, musíte myslet na to, co je doopravdy zajímá a je pro ně atraktivní,“ říká Kristina Hanušová, vedoucí výzkumu a služeb a technologií ze společnosti Gfk.

Platební karty pro děti

Pro banky nejsou ale atraktivními klienty jen teenageři nebo vysokoškoláci. Některé banky cílí i na ty nejmenší nebo školáky na prvním stupni a vytváří pro ně speciální produkty včetně platebních karet.

Třeba Komerční banka nabízí účet pro děti od osmi let s názvem Beruška. Kapesné můžou nejmladší klienti spravovat třeba i u České spořitelny. Podle průzkumu této banky dostávají děti ve věku od deseti do patnácti let kapesné 100 korun týdně.

Každým rokem navíc roste v Česku objem plateb kartou až o 12 procent. Na druhé straně každým rokem klesá i množství peněz vybraných z bankomatů. Bezhotovostní placení se tak stává světový trendem - některé země dokonce uvažují o úplném zrušení buď mincí, nebo i bankovek. Patří mezi ně třeba Švédsko.

autor: bkl
Spustit audio