Čtyři tisíce jabloní pokácí zemědělci v Rábíně na Prachaticku. Už se jim nevyplatí pěstovat jablka

28. únor 2023 11:27

Na jihu Čech se zmenší plocha osázená ovocnými stromy. Kácení sice nebude tak masivní jako na Moravě nebo ve Středočeském kraji, většina jihočeských ovocnářů sady jen omladí, ale zemědělci v Rábíně na Prachaticku pokácí tisíce jabloní. Už se jim kvůli nízkým výkupním cenám nevyplatí jablka pěstovat.

V sadu společnosti Zeas Agro Rábín padnou asi čtyři tisíce jabloní. „Dřevo použiji doma do krbu, stejně jako ostatní vlastníci a zaměstnanci naší firmy, kteří mají tuto možnost. Jsou to samé jabloně, i běžné tržní odrůdy jako Rubín, Idared, Šampion,“ říká předseda představenstva Vladimír Soukup.

I když jsou tyto stromy jen dvacet let staré a ještě by plodily, zemědělská společnost se je přesto rozhodla pokácet. „Hlavní příčinou je válka na Ukrajině. Polská jablka nemají odbyt, tak se vozí do Čech. My běžně prodáváme jablka za dvacet korun, ale Poláci je sem vozí za deset korun, takže konkurence je veliká a jabloňové sady se nám přestávají vyplácet,“ vysvětluje Vladimír Soukup.

„Jsou tu i další omezení, hlavně co se týče přípravků na ochranu rostlin. Většina už je zakázaná, ale je spousta chorob a škůdců, které už nemáme čas likvidovat. Jablka jsou potom červavá, strupatá. Konzumních jablek se vyprodukuje podstatně méně a ta ekonomika je špatná,“ dodává.

Čtěte také

Ve vykáceném jabloňovém sadu bude rábínská společnost pěstovat jiné plodiny. „Vysejeme kukuřici, kterou potom můžeme použít v živočišné výrobě jako krmivo pro dojnice nebo do bioplynové stanice. To je pro nás podstatně lukrativnější tržní plodina,“ potvrzuje Vladimír Soukup.

Další jihočeští ovocnáři se zatím sady zmenšovat nechystají. „Když se něco kácí, tak se počítá s tím, že dojde k obnově a vysází se sady nové. Ta obnova se týká asi 25 hektarů v naší oblasti. Dochází ke změně druhů, klesají plochy třešní kvůli pracnosti a rizikovosti tohoto druhu. Zvětšují se plochy višní a švestek, kde je možnost mechanizované sklizně,“ uvádí předseda Ovocnářské unie jižních a západních Čech Petr Lébr.

Výhledy menších jihočeských ovocnářů ale podle něj nejsou příliš optimistické. Nejde jen o současnou situaci na trhu. Kvůli nízké rentabilitě má o ovocnářství zájem čím dál méně zemědělců.

Spustit audio

Související