Čtyřnohý hrdina boje proti ruské invazi. Pes Patron má talent na hledání min od přírody, výcvik nepotřebuje

Ruská armáda obléhala a ostřelovala severoukrajinské město Černihiv měsíc. Rusové byli vyhnáni, nastražené miny i munice, které po nich zůstaly, se ale budou odstraňovat nejméně rok. Maskotem a zároveň užitečným pomocníkem pyrotechniků v Černihivu je dvouletý Jack Russell teriér jménem Patron. Malý velký hrdina, který si získal srdce nejen Ukrajinců.

Na sobě má maličkou ochrannou cestu se svým jménem a ukrajinskou vlaječkou. Je to veselý, čiperný pejsek, ostatně jeho jméno Patron znamená v ukrajinštině nábojnice nebo lépe střela. Nejraději si hraje s klackem na přetahovanou, na to je ale čas jen ve volných chvílích. A těch není mnoho.

Čtěte také

„Dnes čistíme areál někdejšího lyžařského tréninkového střediska. Zatím jsme našli dvě protitankové miny a dva sklady munice. S prohlídkou teprve začínáme, čeká nás budova a potom ten lesík za ní,“ ukazuje pyrotechnik Michailo Ilijev, jehož školou povinnému synovi Patron patří.

„Je to čistokrevný Jack Russell teriér, s rodokmenem a všemi papíry. Když jsme si ho před dvěma lety pořizovali, chtěli jsme s ním chodit na výstavy. Doba se ale změnila a místo na výstavy chodíme hledat miny,“ přibližuje hrdý majitel.

Člen rodiny

Michailo Ilijev je profesionální pyrotechnik. Patron je pyrotechnik amatér. Jak se ukázalo, má ale přirozený talent – zhruba za měsíc našel už 150 kusů min a nevybuchlé munice.

„Když začala válka, začal jsem ho brát s sebou do práce. Postupně se začal učit hledat miny, zejména ty velké, protitankové. Naučil se, že když je vyhrabe, dostane odměnu  kousek sýra. Ten miluje,“ popisuje Ilijev.

Pracujeme každý den, na odpočinek není čas. Lidé volají, že potřebují pomoct vyčistit zaminované území, aby se mohli vrátit zpátky do svých domů, do vesnic.“ Tam, kde by to pro Patrona mohlo být nebezpečné, ho prý jeho majitel nepustí. Je to náš domácí mazlíček, člen rodiny,“ ujišťuje.

Pyrotechnik Michailo Ilijev

Hvězda internetu

Co přesně Patron dělá, o tom nechce mluvit. Připouští ale, že práce mají oba více než dost. Celkem pracuje v Černihivské oblasti 40 pyrotechniků a bude trvat dlouho, než rajon vyčistí.

„Tipuji, že to bude trvat nejméně rok. Nejprve vyčistíme lidská sídla, vesnice, domy a pak začneme čistit lesy. Ty jsou plné nevybuchlé munice i nastražených min. Podminované jsou také mosty,“ vypočítává Michailo Ilijev.

Za pár týdnů se stal Patron celebritou. Psaly o něm všechny velké světové deníky, jeho účet na Instagramu sleduje přes 170 tisíc lidí z celého světa a ukrajinská pošta chystá známku s jeho portrétem. Pro něj je ale pořád největší odměnou kousek sýra.

autoři: Jaromír Marek , and
Spustit audio

Související