Čtyřnozí uprchlíci. Lidé s sebou z Ukrajiny vozí zvířecí přátele. Cestují s nimi stovky kilometrů

Dopady ruské agrese proti Ukrajině pociťují i ​​domácí zvířata. Občané Ukrajiny, kteří se rozhodnou kvůli invazi opustit zemi, musí kromě péče o rodinu počítat také se svými psy a kočkami. Převoz domácích mazlíčků přes hranice dočasně usnadnil polský vrchní veterinární inspekce.

V nohách mají tisíc mil

Paní Olga přes hraniční přechod v Medyce doslova přeletěla. Na vodítku ji totiž táhnou dva psi: jezevčík a kříženec zlatého retrívra. Ten radostně štěká, jako by snad chápal, že tu horší část cesty mají za sebou.

Čtěte také

Šedesátnice Olga říká, že se psy přijela až z východoukrajinského Dněpru, vzdáleného odsud tisíc kilometrů. Z města, kam se už ruská invaze přiblížila doslova na dosah. Ještě než se to stalo, vzala své dva psy a utekla. Doma je prý nechat nemohla. Jsou to členové její rodiny.

Nasedají do dalšího auta a míří do Finska, kde žije její dcera. Psi jedou samozřejmě s ní.

Upravená pravidla veteriny

Podobné výjevy je možné na hranicích vidět často. Mnoho lidí prchajících před válkou s sebou bere své domácí mazlíčky, kočky i psy. O ně se hned na hranicích stará polský kynologický svaz.

Jak říká paní Ilona z polského kynologického svazu, zvířata přijíždějí v různém zdravotním stavu. Občas je potřeba veterinární ošetření, jindy stačí je po dlouhé cestě jen pořádně nakrmit.

Až dosud musely mít všechny kočky i psi, kteří překročili hranice z Ukrajiny do Polska a tedy do Evropské unie, veterinární vyšetření a především krevní testy potvrzující přítomnost protilátek proti vzteklině.

Přátelé se ve válce nenechávají

Podle paní llony se na výsledky testů čeká dlouho a dělají se jen v jedné či dvou laboratořích na Ukrajině. V kritické situaci se proto polská vláda rozhodla, že tento předpis nebude platit.

Nejsou to ale jen čtyřnozí domácí miláčci, kteří spolu s svými rodinami opouštějí Ukrajinu. V autech je možné zahlédnout i klece s papoušky. Párek andulek zachránila paní Aneta. Na otázku, proč se vláčí s těžkou klecí, říká: Jsou to moji přátelé, copak jsem je tam mohla nechat?

autoři: Jaromír Marek ,
Spustit audio

Související