Cukrářka Olga musela opustit domov i zemi. V Čechách už našla práci a zůstala ve svém oboru

23. březen 2022 15:40, aktualizováno

Pozvat si své příbuzné nebo známé. To nabídli své dlouholeté zaměstnankyni z Ukrajiny majitelé železnorudské cukrárny. Slíbili pomoc, ubytování i práci. Díky tomu u nich teď nově pracuje Olga z Doněcké oblasti. A protože je vyučená cukrářka, věnuje se i tady své původní profesi.

„Jsme obě cukrářky. Já byla její učitelka. Chtěla jsem, aby pracovala se mnou. Vím, že je dobrá a šikovná cukrářka, tak jsme ji přihlásili do Charlotty,“ řekla Olha, která Olgu pozvala do Železné Rudy a domluvila jí práci ve stejné cukrárně, kde sama pracuje.

A právě to, že bude mít jisté ubytování i práci bylo pro Olgu, která přijela společně s šestnáctiletým synem a dvěma malými vnuky, hodně důležité. Věděla, kam jde, a že neskončí na ulici. Dorty, které se dělají v Česku, jsou podle Olgy hodně podobné jako na Ukrajině, jen Češi mají možná raději odlehčenější dorty s ovocem, zatímco Ukrajinci preferují dorty plné sladších máslových krémů.

Druhý domov našla v Železné Rudě

Paní Olgu zaměstnala a ubytovala provozovatelka rodinné cukrárny Charlotte Monika Nechvátalová. „Olga přijela do Prahy. Po telefonu jsme řešili dokumenty, co si potřebovala vyřídit. Poté se vypravila sem na Železnou Rudu, kde jsme jí poskytli plně vybavený apartmán a pomohli jsme vyřídit dokumentaci, aby u nás mohla být legálně zaměstnaná. Olga dorazila v podstatě jen s batůžkem a tak velké díky patří místním dobrovolnicím, které založily sbírku pro Ukrajinu a poskytly jim veškeré oblečení a další věci, které chyběly,“ popsala Monika Nechvátalová.

Olgy syn teď studuje online ukrajinskou školu. Ona sama už by v Česku chtěla zůstat. Práce se jí prý moc líbí, je tady krásná krajina a poznala spoustu zajímavých a hodných lidí a za jejich pomoc je hodně vděčná.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související