Cyklistika je fajn aneb vyleštit rám a nasednout je blaho

4. květen 2022

Zuzana a Ivana tentokrát ve studiu, které znamená svět, přivítaly cyklistku a francouzštinářku Alžbětu aka Bety, která dorazila do budovy rozhlasu na tzv. skládačce.

Ivana si jako odbornice na sporty všeho druhu vzpomněla na bmx teréňáky, které byly in za jejího dětství. Zuzana se pochlubila svým kolem s košíkem, na kterém ještě nikdy nejela, ale ráda by na něm nakupovala zeleninu na trhu a pak si vařila se svým idolem Pohlreichem. Ivana zas vrátila téma na zem – chtěla vědět, co si Alžběta myslí o elektrokolech. 

Řeč došla i na mateřství, protože Bety povila dítě, které vozí ve vozíku za kolem. Vyšlo tedy najevo, že i s dítětem člověku sporťácká kariéra nekončí.

Bety pak dala k lepšímu historky z učení francouzštiny, kterému se věnuje. Studenty má rozdělené na několik typů – za pomoci moderátorek tak definovala třídní archetyp podivína, alfa samce, lenocha s mobilem, vtipálka, oběť šikany a šprta. Moderátorky se zajímaly o to, co vede člověka v roce 2022 ke studiu francouzštiny – dříve k tomu přispívala popularita Amélie z Montmartru, teď je motivem často frankofonní partner/ka.

Ivana se pak ještě zamyslela nad rozdíly mezi fanoušky silničních a horských kol a ústně popsala své oblíbené meme. Moderátorky také probraly plusy a minusy kola pro více lidí, Zuzana si vzpomněla na pojmy odpružená vidlice a francouzská manikúra a mohlo se jít domů.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba přijdete na to, že cyklistika může být vaše nové náboženství.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.