Cyklostezka z Chrudimi na Podhůru se odkládá minimálně o další rok

29. březen 2023 08:47

Kraj postaví novou silnici a z té původní uděláme cyklostezku. To byl plán Chrudimi, jak vyřešit letité přešlapování kolem chybějící trasy do rekreačních lesů na Podhůře. Přeložením silnice u letiště by se otevřela cesta pro chodce a cyklisty. Radnice počítala s příslibem, že stavba začne už letos. Teď je jasné, že se čekání prodlouží minimálně o další rok.

Cyklostezka a stavba nové silnice kolem letiště spolu velmi úzce souvisí - bez toho druhého nejspíš to první vůbec nebude. Pardubický kraj počítá s tím, že narovná silnici z Chrudimi směrem na Rabštejnskou Lhotu a Seč. Hlavním přínosem by byla vyšší bezpečnost, zmizely by ostré zatáčky, zjednoduší se křižovatky.

Čtěte také

Trasa je hotová

Chrudimi tento plán vysloveně nahrál do karet. Městu se opravdu dlouhé roky nedaří dohodnout s majiteli pozemků a odblokovat stavbu tolik chybějící cyklostezky na Podhůru. Nová silnice by umožnila tu původní vyřadit a upravit právě na cyklotrasu. Větší část trasy by tak Chrudim získala prakticky hotovou.

Chrudim počítala s příslibem kraje, že stavba nové silnice začne ještě letos. To se ale určitě nestane. Chybí potřebné dokumenty a povolení, výhrady a připomínky ke stavbě mají majitelé pozemků u letiště, kudy by přeložka měla vést.

Nákladní auta na silnici II/340

Na duben se chystá další jednání, na kterém se budou námitky vlastníků řešit. Letošní rok se tak určitě stavět nezačne. Bude záležet i na tom, jestli kraj bude mít na přeložku silnice peníze. Původní odhady začínaly na 40 milionech, teď ředitel krajských silničářů Miroslav Němec mluví až o sto milionech korun.

Další cyklostezku na druhé straně chrudimského letiště plánovaly nedaleké Sobětuchy, kde se hodně staví, přibývají noví obyvatelé a cyklostezka by měla usnadnit cestu do Chrudimi. Trasa by měla vést podél stávající silnice kolem vojenské části letiště, kde je značný provoz a není pro cyklisty zrovna bezpečná. Ale i Sobětuchy mají problémy s pozemky, vyřešenou mají zhruba polovinu trasy, na další části se dohoda zatím nedaří.

Spustit audio

Související