Cyklotrasa není cyklostezka. Na každé komunikaci se musíme chovat trochu jinak

6. květen 2017

Cyklostezka, cyklotrasa, cyklopruh. I když tato slova znějí podobně, každé znamená něco trochu jiného. Cyklista by měl vždy vědět, na jaké komunikaci se zrovna pohybuje, a podle toho se chovat. Základní pravidla připomíná v Návodu na cyklistiku bývalý profesionální cyklista Lukáš Martinek.

Cyklostezka

Komunikace vyhrazená pro cyklisty, in-line bruslaře, jezdce na koloběžkách, popřípadě lyžaře na kolečkových lyžích. Auta sem nesmí.

Bývá označena kulatou modrou dopravní značkou s bílým piktogramem jízdního kola uprostřed. Cyklostezka může být i smíšená, takže ji mohou zároveň využívat chodci, pak je na značce vedle jízdního kola namalován i chodec.

Pokud není jasně vyznačeno, na které straně se mají pohybovat chodci a na které ostatní účastníci provozu, je celá stezka určena všem. Obecně platí, že cyklisté (popřípadě další jezdci) se musí pohybovat při pravém okraji. Zákon ale jasně nestanovuje, která strana patří chodcům. Vše je řešeno pouze s ohledem na vzájemnou toleranci, protože ani chodec nesmí jezdce ohrozit.

Základním pravidlem na cyklostezce je nechodit a nejezdit vedle sebe, ale vždy za sebou. Pokud předjíždíte, tak zásadně zleva. Ukažte znamením ruky těm za vámi, že chystáte úhybný manévr. I při hustém provozu nesmíte ohrozit ani omezit ostatní účastníky v protisměru.

Zkušenější cyklista by měl dát přednost méně zkušenému. Také by cyklisté měli být ohleduplní k bruslařům, protože pro ty je komplikovanější zastavit. Cyklostezka může být rájem pro všechny, kdo se chtějí vyhnout motorovým vozidlům, ale velmi záleží na vzájemné toleranci.

Cyklotrasa

Vyznačuje pouze trasu v terénu pomocí cyklistických značek. Jedná se o pouhý návod, kudy se dá jet. Cyklotrasy mohou vést po silnici, cyklostezce, ale i po nezpevněných cestách.

Cyklotrasy jsou pouhým návodem, kudy se dá jet. Mohou vést po silnici, cyklostezce, ale i po nezpevněných cestách

Bývají zpravidla vyznačeny směrovými značkami žluto-černé barvy. Dříve se používalo také pásové značení podobné turistickému (turistické značky mají bílý podklad, cyklotrasy žlutý). Čím významnější cyklotrasa je, tím vyšší má obvykle číselné označení.

Na cyklotrasách není nijak zajištěna bezpečnost. Pokud vede trasa po silnici, cyklista se musí chovat jako účastník silničního provozu a dodržovat veškerá pravidla. V terénu je zase nutné dávat pozor na spadané větve a další překážky. Zvláště po dlouhotrvajícím dešti být jízda po cyklotrase, která vede převážně mimo zpevněné komunikace, nebezpečná.

Pruh pro cyklisty

Supluje cyklostezku ve městech a na takových místech, kde není možné cyklostezku oddělit od vozovky. Bývá barevně vyznačen při pravém okraji vozovky a doplněn vodorovným dopravním značením. Do pruhu pro cyklisty nesmí vstupovat chodci.

Víceúčelový pruh v Uherském Hradišti

Tam, kde je cyklopruh zřízen, ho cyklista musí využít. Pozor však na to, že do něj může zajíždět městská hromadná doprava nebo i taxi. Pokud autobus před vámi zastaví na zastávce, vždy je lepší počkat, až ji opustí. Pokud ho budete předjíždět zprava, hrozí, že vás řidič neuvidí ve zpětném zrcátku a stane se nehoda.

NÁVOD NA CYKLISTIKU - seriál o všem, co patří k jízdě na kole. Připravuje Mária Pfeiferová, odborným garantem je Lukáš Martinek, bývalý profesionální cyklista, který nyní působí na Západočeské univerzitě v Plzni jako odborník na veřejné zdraví.

Všechny díly najdete zde.

autoři: Jiří Čondl , pfr , Lukáš Martinek
Spustit audio

Související