Cyklus Radiožurnálu o vzácných onemocněních

4. březen 2019

Příspěvky odvysílané v rámci týdenního speciálu se vyvarovaly prvků bulvarizace.

Vážený pane,

obracím se na vás s žádostí, abyste posoudil vhodnost a účelnost seriálu vysílání Radiožurnálu o neobvyklých, převážně nevyléčitelných nemocech, které působí jejich obětem hrozné utrpení. Pokud to půjde, abyste tomu zabránil.

Já považuji tato vysílání za nevhodná, přímo škodlivá. Proč:

V párech, které uvažují o početí dítěte, kterých je v ČR málo a mělo jich být více, může tento pořad vyvolat pocit a po celé těhotenství obavu, aby jejich dítě nepotkal takový osud neobvyklé, hrozné, neléčitelné nemoci.

Mě se to netýká, jsem senior, ale pravděpodobně by tento pořad mohl vyvolat takové obavy.

Jaký je účel tohoto pořadu? Aby lidé projevili soucit, aby nějak pomáhali, aby se báli? Asi kromě finančních darů nemohou jinak pomoci…

M. N.

____________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za kritickou poznámku. Na základě Vašeho podnětu jsem se tímto problémem zabýval a dovolte, abych Vám sdělil své stanovisko.

Mezinárodní den vzácných onemocnění (28. únor) upozorňuje na nemoci, jimž v souhrnu trpí asi pět procent české populace. To je až překvapivě velký počet vzhledem k souhrnnému označení "vzácné nemoci". Tato onemocnění jsou z osmdesáti procent vrozená a projevují se v dětském věku. Mnohdy trvá velmi dlouhou dobu, než se podaří určit správnou diagnózu. Je tedy důležité mít alespoň základní povědomí o jejich příznacích. Z toho důvodu se Zpravodajství Českého rozhlasu rozhodlo přispět k osvětě a seznámit veřejnost s některými typy těchto onemocnění. Cyklus byl připraven ve spolupráci s Asociací pro vzácná onemocnění, jejímž odborným garantem je např. MUDr. Kateřina Kopečková z Fakultní nemocnice Motol, specialistka na vzácná onemocnění. Odborná úroveň příspěvků tím byla zajištěna. Vaše kritika však míří spíše na etickou stránku věci, tedy na vhodnost obsahu. Podstatou a účelem cyklu bylo zvýšit povědomí o vzácných onemocněních, o tom, co život s těmito nemocemi přináší. V příspěvcích věnovaných tomuto tématu jsem nezaregistroval prvky bulvarizace (nepřiměřené působení afektivního rázu, líčení drastických scén, vzbuzování emocí jako strach, stud apod.).

Rozumím tomu, že si nepřejete být konfrontován s nepříjemnými stránkami života, každý máme svých starostí dost. Jak jsem však uvedl, záměrem cyklu nebylo vzbuzovat v posluchačích negativní pocity, primární je jejich informační hodnota.

Nicméně považuji Váš podnět za téma, které doporučím generálnímu řediteli Českého rozhlasu jako podklad pro jednání Etické komise Českého rozhlasu.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio