DAB+ je v kombinaci s hybridním rádiem cestou do budoucnosti

25. květen 2021

Součástí nedávno skončeného symposia o digitálním vysílání Asijsko-pacifické vysílací unie (ABU) byl i blok o technologiích a strategiích pro úspěšné zavádění digitálního rádia.

Jedním z témat diskutovaných na tomto zasedání byly Inteligentní strategie pro chytré DAB+ rádio představené Lesem Sabelem, předsedou asijsko-pacifické technické skupiny organizace WorldDAB a S-Comm Technologies WorldDAB.

Mezi výhody chytrého rádia patří vysoce kvalitní zvuk, text, obrázky, pokročilé funkce, jako jsou odkazy na služby, oznámení a tísňová varování poskytovaná v rámci vysílání typu jeden-pro-mnoho, díky čemuž je nákladově efektivní a ekologické.

Vysílací společnosti mohou získat více dat o klientech, což jim umožní nabízet pokročilé funkce pro preferované dodavatele, geolokaci, interaktivitu, analytiku k měření preferencí publika a tagování. Co je klíčové existující standardy DAB+ již podporují hybridní funkce pro chytré DAB+ rádio.

Čtěte také

Strategie implementace chytrého rádia s DAB+ však závisí na aktuálních možnostech rozhlasového průmyslu v jednotlivých zemích. Existují nové trhy bez stávající infrastruktury DAB, které by do svých plánů měly zahrnout poskytování hybridního rádia spolu se zaváděním standardu DAB+, aby se minimalizovaly náklady na implementaci.

Les Sabel také zdůraznil potřebu, aby byl standard DAB+ jádrem hybridního rádia, které může pomoci extrahovat metadata a doručit je do přijímače s malými náklady navíc. Je třeba se zaměřit na dvě oblasti - domácí přijímače a konzistenci informací od provozovatelů vysílání. V současné době různí poskytovatelé služeb používají různé systémy

V ideálním případě by provozovatel vysílání měl být schopen poskytnout jediný zdroj všech dat, aby poskytovatel služeb mohl dodat a poskytnout informace svým preferovaným způsobem. „Chytré rádio bude v budoucnosti rádia zásadní, funkce hybridního rádia se nadále vyvíjí, ale základní technologie se již používá, takže plánování rádia DAB+ s hybridní schopností je cestou vpřed,“ řekl na závěr Les Sabel.

Autorem překladu a textu je Mezinárodní oddělení Českého rozhlasu. Originální článek je k dispozici zde.

Spustit audio

Související