Dagmar Dzúrová: Analýza covidových statistik mluví jasně. Očkování snižuje riziko úmrtí až osmkrát

30. březen 2022

Výsledky nové demografické analýzy covidových statistik ministerstva zdravotnictví potvrdily výrazný ochranný faktor očkování před nemocí covid-19. Výzkum si dále všímal i toho, jaký dopad mělo pozdní zavedení opatření i jak výrazně přispělo k potlačení šíření nákazy zavedení práce na homeoffice. V audiozáznamu ještě zazní téma integrace cizinců do české společnosti i to, kam se posunulo povědomí o životě lidí s Downovým syndromem.

Analýza, kterou provedla demografka Dagmar Dzúrová s Klárou Hulíkovou Tesárkovou, vycházala z databáze očkovaných a pozitivně diagnostikováných na covid. Ta shromažďuje čtyři miliony dat. Obsahuje i údaje o věku, pohlaví nebo variantě onemocnění.

Čtěte také

Výzkum mimo jiné potvrdil, že riziko úmrtí a těžkého průběhu onemocnění je v kategorii lidí 60 až 69 let u delta varianty koronaviru obrovské.

Riziko pro neočkované

„U dokončeného očkování bylo riziko trojnásobně nižší,“ přibližuje výsledky výzkumu v pořadu Jak to vidí... demografka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Dagmar Dzúrová.

„Posilující dávka navíc snižuje riziko úmrtí nebo i závažného průběhu nemoci oproti neočkovaným téměř osmkrát. Pro omikron to bylo ještě o něco více.“ Výzkum porovnával údaje v období od června 2021 do ledna 2022, kdy už nehrály roli věkové limity pro očkování.

Hlavně nevyčkávat

Jaká by podle výsledků měla být další strategie vlády? „Z mého pohledu je současná situace nestabilní. Dominuje omikron a čísla nakažených prudce letí nahoru. Měli bychom tedy být hodně ve střehu,“ varuje Dzúrová.

„Zvýšený počet nákaz v populaci by nemusel mít tak vážné dopady, jako tomu bylo v případě předchozích variant. Nicméně roušky by se měly ve veřejném prostoru nosit i nadále. A apelovala bych na ohroženější skupiny obyvatel, aby se chránili a byli opatrní.“

Čtěte také

Důležité podle Dzúrové bude i případná včasná reakce vlády. „Čím později se opatření zavádějí, tím razantnější musejí být. A tím mají větší negativní ekonomické a sociální dopady na populaci. Hlavní je nevyčkávat. Jsme teď sice v trochu lepší situaci, populace je více proočkovaná, přesto bychom se měli velmi pečlivě připravovat na podzimní vlnu už během letních prázdnin.“

Proočkováno je totiž pořád pouze 64 % populace. V nejrizikovější skupině lidí nad 65 let zůstává stále 300 000 lidí, kteří nejsou ani očkováni, ani onemocnění neprodělali. Na střet s virem tedy nejsou připraveni vůbec.“

Spustit audio

Související