Dagmar Ruščáková: Jak naplánovat dovolenou

13. červen 2021

Beru do ruky novotou svítící knihu a srdce se mi tetelí vzrušením. Blíží se dovolená - je načase nahlédnout do turistického průvodce. V podstatě je to podobné, jako když v únoru sahám po katalozích nejrůznějších zahradnictví a sním na obrázky bujných květin a dokonalých plodů. Jde o nahlédnutí do budoucnosti, kde je zatím možné skoro všechno.

Čtěte také

Letos mám před sebou tištěné průvodce dva - Španělsko a Portugalsko. Ačkoliv jsou od stejného vydavatele, kvalitou se různí - ten španělský je mnohem lepší. Nejen proto, že v něm je mnohem víc fotek, ale jeho struktura má nádherný systém - od obecného k jednotlivostem, od velkých map k plánkům. Navíc nešetří osobními dojmy!

Já vím, takové postřehy mohou být… hm… subjektivní, ale když vám někdo řekne, že z tohoto místa je dech beroucí pohled na rozeklané vrcholky hor s divokou řekou v popředí, získáte podstatně živější představu onoho místa, než kdybyste dostali jen jména všech těch rozeklaných vrcholů a divoké řeky. Jména jsou také důležitá, ale až později, když už jdete po podrobnostech.

Turistický průvodce aneb příprava na dovolenou

Listuji knihou, hledám obrázky, mapy, plány a náčrtky. Automaticky si převádím do lidštiny většinu nadšených tvrzení - abych později zjistila, že v některých případech jsem měla pravdu já, zatímco jindy průvodce neklamal, a skutečnost předčila i povinné reklamní nadšení pisatelů.

Čtěte také

Ať už je turistický průvodce napsán jakkoliv dobře, celý ho stejně nepřečtu - je toho tam prostě moc. Ono to ani není podstatné, protože jeho úkol je jiný. Díky němu si mohu teoreticky oživit mapu, která je naším základním nástrojem pro orientaci i plánování. Toulací dovolená, kdy skoro každou noc spíte jinde, se ani jinak plánovat nedá.

A pak konečně vyrazíme na cestu. Jak půjdou dny, bude připravený plán vykvétat nečekanými odbočkami a zastaveními. Tak to má být - člověk si má užit svobodu pohybu a poznání. Kdybyste věděli, jak se těším!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.