Dagmar Ruščáková: Jen počkej!

3. říjen 2021

Jen počkej, až půjdeš do školy! Jen počkej, až budeš na střední! Jen počkej, až budeš mít děti! Tak schválně, jak často jste ono legendární „jen počkej“ slyšeli vy? A nemyslím tím seriál, kdy to volal frustrovaný vlk na mazaného zajíce. 

Když si vezmu, kolikrát to řekli mně, mám dojem, že náš národ je plný sudiček. A sudiči také nezůstávají pozadu - stále ještě tu jsou generace mužů, kteří jako chlapci poslouchali od starších ono výhružné a zároveň hlubokým uspokojením drnčící: jen počkej, až budeš na vojně!

Čtěte také

Musím uznat, že věštby obsažené za oním „jen počkej“ se dost často vyplnily. Ale co je důležité, nikdy neobsahovaly celou pravdu. Vždycky jen tu horší část. Ve škole jsem sice ztratila i to málo lidských práv, jaké dítě má, ale zase tam byli kamarádi, a sem tam nás učili i věci, které mě bavily.

Ano, na střední jsem se skutečně musela začít učit a srážka s realitou, že už nestihnu všechno jen tak zlehka odposlechnout při hodině, opravdu zabolela. Jenže učení bylo podstatně zajímavější a spolužáci také. Například žádná sudička mi nikdy neřekla: jen počkej, kolik tam bude zajímavých a chytrých kluků! Hlavně v matematické třídě. Nebudeš vědět, po kterém sáhnout dřív!

Čtěte také

Pokud jde o děti, tak i v tomto případě měly sudičky pravdu. Skutečně mi obrátily život vzhůru nohama a měla jsem dojem, že jsem se nevyspala tak… určitě šest let v kuse. Ale nikdo mě nevaroval, jak ohromný kus lásky mi naráz vstoupí do života. Kolik něhy a legrace! Jen počkej, prožiješ úžasná a nesmírně cenná léta svého života! O těchto věcech sudičky nikdy nemluví.

No, a já v tom hledám naději, protože jsem dospěla do věku, kdy čas od času poslouchám: jen počkej, až budeš stará! To teprve uvidíš, za co stojí život. Bude hůř! Co s tím? Inu, doufám, že to bude jako zatím vždycky - na to špatné mě upozornili, a já se holt spolehnu na to hezké, co jim určitě z věštby vypadlo. Pořád ještě věřím v příjemná překvapení!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.