Dagmar Ruščáková: Když nemůžeš pochválit, mlč!

27. červen 2021

Nastalo léto a s ním i jindy těžko opakovatelná možnost vidět skutečné lidi. Díky horku se naplní koupaliště a pláže, přičemž osvěžení si neodepře nikdo, kdo po něm touží a může si ho dovolit - bez ohledu na věk, tvar a velikost. A právě tam člověk na vlastní oči vidí, jak umělý a nepravdivý je svět obvykle zobrazovaný v médiích.

Čtěte také

K této myšlence mě přivedla diskuze pod uměleckými fotografiemi starých lidí. Byl tam nádherný černobílý obrázek staré ženy, kterou zezadu objímá starý muž. Oba byli nazí, fotka však zachycovala hlavně jejich obličeje a ramena - k vyzývavé erotice to mělo opravdu daleko.

Přesto mírně převažovaly negativní komentáře, které dokonale vystihla jedna paní, když napsala: „Fuj! Pokud už mají staří lidé něco takového dělat, tak doma a potmě.“ Když ji pár diskutujících napomenulo, že sama také zestárne, dodala: „Já už stará jsem a na starý lidi se dívat nechci!“

Ne, že by se její názor nedal pochopit. Ostatně média ho podporují, čímž vzniká alternativní svět osídlený pouze pohlednými jedinci vhodného věku. Nevadilo by to, kdyby to v lidech podvědomě nebudovalo poměrně nesmlouvavá očekávání.

Čtěte také

Přitom pokud byste vzali osazenstvo běžné pláže, rychle byste zjistili, že kromě pár dětí a hrstky převážně mladých dospělých, by nikdo další takovým sítem neprošel.

Navzdory tomu i všichni tito… fyzicky zcela normální lidé chtějí žít. Někoho milovat, hezky se oblékat a být si vědomi své hodnoty. Nedokonalých je nás přece naprostá většina. Přesto se najde spousta lidí, kteří cítí právo ty ostatní kritizovat. Často zlým a urážlivým způsobem, navíc k tomu rádi prohlašují, že to dělají pro dobro kritizovaného. Nechávají za sebou vztek i bolavé duše.

Je léto, tedy horko, a všichni si ho chceme užít. I na té plovárně. Takže těm, kdo tak rádi dávají nevyžádaná hodnocení a rady, vzkazuju: „Není vám nic do toho, jak ostatní vypadají. Pokud už nemůžete pochválit, mlčte!“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.