Dagmar Ruščáková: Na křídlech radosti

25. prosinec 2022

Sedím na židli, dívám se na elegantního šedovlasého pána bravurně hrajícího na klavír. Kolem nás tiše bzučí lidské hlasy, občas zazvoní projíždějící tramvaj. Jsme v kavárně Slavia v Praze a ty ukázky Beethovena, Hapky a Chopina zahrál pianista hlavně pro mě.

Čtěte také

Cítím se… neuvěřitelně krásně. A už čtvrtý den v řadě! Oslava jubilejních narozenin se mi velkolepě natáhla od čtvrtka až do neděle. Blahopřání pršela z nejrůznějších míst, od rodiny i přátel. Tleskali mi dokonce i cizí lidé, protože jsme v tu dobu ve Dvoře Králové hráli moji divadelní hru - a líbila se!

Let na křídlech radosti vcelku přirozeně skončil v pondělí. Svět začal jako obvykle oscilovat mezi drobnými potěšeními a mrzutostmi. Nevadilo mi to. Jsem už dost zkušená, abych věděla, že to jinak nejde. Navíc jsem si zvykla potěšení cíleně vyhledávat, stejně jako se opravdu snažím, abych si nenechala mrzutosti přerůst přes hlavu.

Ani snaha však někdy nestačí, protože člověk má v povaze považovat všechna zlepšení ve svém životě velmi brzy za samozřejmost. A požadovat další. V zásadě to není špatný přístup, pokud se nepřekmitne do svého opaku - tehdy hledání nedostatků na čemkoliv.

Od právě snědeného oběda až po povahu svého partnera v domnění, že vždy existuje lepší varianta, a tu osud dotyčnému zlomyslně upřel. Věřte, že není přímější cesta k trvalé nespokojenosti!

Čtěte také

Vánoce jsou pak obdobím, kdy se běžná oscilace mezi příjemným a rozčilujícím umí pořádně rozkmitnout. Pocit štěstí a pohody dělí od vzteku, smutku a zoufalství jen tenoučká a velmi snadno překročitelná hranice. Zkrátka pokud chcete mít opravdu hezké Vánoce, musíte na tom vědomě zapracovat! Jen tak máte šanci si je skutečně užít na křídlech radosti.

Takže vám přeju, abyste letos svátečními dny projeli na vysoké vlně a nenechali se potopit. A to ani v případě, že váš stromek zdobí hlavně kočky, děti se popraly kvůli dárkům, sousedka vám zkritizovala cukroví a váha si vás už zase neváží.

Ta radost za to určitě stojí!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.