Dagmar Ruščáková: První sníh

11. prosinec 2022

„Sněží! Koukej, ono opravdu sněží!“ volám nadšeně na svého muže, a honem vycházím z domu, abych ty vločky viděla na vlastní oči, chytala do vlastních rukou, a pokud by se nikdo nedíval, ucítila i na vlastním jazyku. První letošní sníh! 

Nadšené vítání prvního sněhu však není jen moje úchylka - stačí se podívat na sociální sítě. Těch fotek a videí! Jako by přijely kolotoče a byly zadarmo. Není divu.

Čtěte také

Trable s loňským sněhem jsou pro tuto chvíli zapomenuty, a zasněžená krajina je prostě hezčí než tmavá, mokrá a bahnitá. Navíc bílý sníh na zelené trávě je speciálním pozdně podzimním efektem, který dlouho nevydrží.

Vedle nadšených sněhových vítačů, jejichž řady v průběhu zimy přece jen prořídnou ve prospěch davu sněhově smířených, existují i sněhoví odmítači. Nesnášení sněhu je naprosto legitimní postoj, který má obvykle spoustu dobrých důvodů, z nichž některé s uplývajícími roky začínám i chápat.

Nicméně zima si - stejně jako ostatní roční období - prostě dělá co chce, takže na většině míst naší kotlinky musíme se sněhem během zimy počítat.

Čtěte také

Potíž je v tom, že pokud člověk nesnáší sníh, je pro něj zimní čas - aspoň pocitově - mnohem horší, než by musel být, pokud by se s tou averzí dokázal nějak popasovat. Nemyslím pomocí sněhulí, kulichu a palčáků, ale tak nějak vnitřně. V duši. Ve snaze to dokázat by mu mohla pomoci třeba i tato židovská anekdota - předkládám její velmi stručnou verzi.

Přijde Izák za rabínem a prosí o radu, jak na zahradě zlikvidovat pampelišky. Rabín, který je sám zahradníkem, mu dá nejdřív jednu radu, potom druhou, ale nic nezabírá. Když Izák přijde potřetí, už doopravdy nešťastný, rabín se zamyslí a řekne: „Víš, Izáku, mám ještě jednu radu. Určitě neselže, ale je to strašně těžké.“ Izák se zapřísahá, že zkusí všechno! Rabín přikývne a prozradí mu: „Nauč se prostě mít ty pampelišky rád."

Spustit audio

Související

  • Dagmar Ruščáková: Podstata rodiny

    Dívám se na fotku novorozeňátka a srdce mi jihne - další člen rodiny je na světě! Na prvních fotkách je ještě znát jisté rozladění, však se mu od maminky  nechtělo.

  • Dagmar Ruščáková: Na křídlech fantazie

    Poslouchala jsem kvíkání animovaných hlásků z obýváku a bylo mi jasné, že tomu brzy udělám konec. Babička nebabička,  mám zakódované, že to se dětem povoluje jen na chvíli.

  • Dagmar Ruščáková: Předěly

    To se člověk po Vánocích trochu protáhne a začne opatrně přemýšlet o tom, jak vyběhat hříšné mlsání, kterého se dopustil během svátků lásky, pokoje a dobrého jídla.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.