Dakarový jezdec Jaroslav Valtr se cítí po úrazu v pořádku a chystá se na další závody

Automobilový závodník Jaroslav Valtr ze Šternberka je po nehodě na letošním Dakaru v pořádku. Stále ještě ale nosí bandáž zad, která si poranil při nehodě těsně před koncem slavného závodu. Oba jeho spolujezdci zvládli vše naštěstí bez zranění.

Navigátor David Pabiška (vlevo) a pilot Jaroslav Valtr u své liazky

„Nic neriskuji, snažím se ta záda držet rovně. Bolesti už odeznívají Spíš mě to nutí, abych se chovat tak, jak mám k tomu zranění,“ říká Jaroslav Valtr. K nehodě došlo podle něj v závěru poslední etapy Dakaru při předjíždění. „Zhruba ve 135kilometrové rychlosti jsme zjistili, že tam je díra, které nepůjde uhnout. Snažili jsme se brzdit, abychom náraz co nejvíce snížili. Náraz byl ve veliké rychlosti do protisvahu, takže to zranění tomu odpovídá,“ popisuje Valtr.

Celý závod sledovali jeho blízcí a přátelé doma online. „Oni už vědí, že když stojím pět nebo šest minut, že to je defekt. Když jsem stál 30 minut, že to je spojovačka. Ale když už se to nehýbalo hodinu, tak začali být nervózní. A když jsem po hodině a půl potom volal z letiště v Džidě, kam mě převezli helikoptérou, tak už věděli, že je zle, ale současně věděli, že je to dobré, protože volám,“ dodává Valtr.

Po léčení v nemocnici v Džidě následoval přesun letecky domů a vyšetření ve Fakultní nemocnici v Olomouci. Zvládnout kritickou situaci pomohla podle Jaroslava Valtra hlavně jeho dobrá fyzická kondice. „I díky tomu, že trénuji, ten úraz není horší. To tělo musí něco vydržet, ta fyzička tam být musí. Je to celé o poctivé přípravě.“

Automobilový jezdec ze Šternberka na slavný závod kvůli nehodě nezanevřel. Už myslí na další ročník. „V žádném případě to nevzdáme, je to obrovský koníček a adrenalin. Určitě pojedeme ještě několirát,“ uzavírá Valtr.

Kamion, s kterým havaroval, je podle Jaroslava Valtra v pořádku. Na příští sezónu plánuje jeho technické vylepšení.

autor: min
Spustit audio