Dalibor Janda slaví sedmdesátiny

21. březen 2023

Stále patří mezi nejposlouchanější tuzemské interprety, Zlatým slavíkem se stal v 80. letech třikrát v řadě.

Odehrál přes 4 tisíce koncertů a není pro něj problém vystoupit jen s kytarou, ví, že posluchači budou zpívat s ním. Jeho písně zůstávají v srdcích posluchačů i po desítkách let od jejich vzniku, dodnes rozezpívávají sály. Zažil obrovskou slávu, prodal přes dva miliony desek, třikrát vyhrál Zlatého slavíka a dívky po něm šílely. Zaujal svým zjevem, ale především chraplavým hlasem, který se naučil, aby byl jeho projev zajímavější, a písničkami o lásce.

Narodil se 21. března roku 1953 v Hranicích na Moravě. Vyučil se zámečníkem a své muzikantské začátky prožil s místní skupinou Pacifik. V roce 1977, ve svých čtyřiadvaceti letech, se odstěhoval do Prahy a se skupinou Prototyp vystupoval na tanečních zábavách. Rodné jméno má Václav, jako Dalibor začal vystupovat v roce 1980, Dalibor je jeho křtěné jméno v kostele. Jeho první hit Jahodový koktejl vyšel v roce 1983. Je autorem hudby svých písní a úspěchy měl i na festivalech, v roce 1985 získal na festivalu populární písně Bratislavská lyra cenu kritiky za píseň Ostrovy a ve stejném roce vyhrál Děčínskou kotvu s písní Pojď, dáme řeč.

„Je to paradox, protože když má člověk určité množství známých písní, tak je velmi složité prosadit novou věc, neboť lidé chtějí poslouchat pořád jen ty staré, notoricky známé, a tak je to u nás stále Hurikán, Kaskadér, Kde jsi, Hráli jsme kličkovanou, Padá hvězda," říká Dalibor Janda.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.