Dálniční známky od února už jen elektronicky. Jsou vázané na SPZ, proto si dejte pozor na překlepy při online nákupu

V Česku definitivně skončily papírové dálniční známky. Od února můžete jet po české dálnici už jen s elektronickou vinětou.  Cena zůstává stejná, změnila se ale roční platnost kuponu. Provozovatelé doporučují pořídit si ji s předstihem, překlepy při online nákupu totiž mohou znamenat problém.

Na přední sklo už není potřeba nic lepit. Nové známky jsou vázané na poznávací značky aut. Roční viněta má klouzavou platnost: 365 dní od data, které si vyberete.

Roční známka zůstává na ceně 1500 korun, třicetidenní stojí 400 a viněta na deset dnů 310 korun. Viněty seženete v e-shopu dalnice.cz, na pobočkách České pošty nebo na čerpacích stanicích EuroOil.

Pozor na registrační značku

Při pořizování známky by si měli dát řidiči hlavně pozor na to, aby správně zadali registrační značku auta. Když si totiž známku kupujete přes internet a chcete, aby platila okamžitě, tak už špatně zadanou poznávací značku nemůžete opravit.

Čtěte také

Mluvčí provozovatele systému Martin Opatrný proto doporučuje kupovat ji s předstihem: „Stačí třeba den dva, pak je možné opravit jak e-mail, tak státní poznávací značku.“

Platné dálniční známky sleduje to policie a celní správa pomocí kamery a tabletu.

autoři: Anna Horáčková ,
Spustit audio

Související