Další deska bude klidně na banjo a o lese, říkají Schwarzprior, kteří vypustili Nemoc

17. březen 2023

Je to osm let, co vydali album IDDQD – obrazotvornou, agresivní i poetickou desku plnou temné elektroniky, která rozčísla hladinou zdejší alternativní scény a pocuchala účes všem, kdo měli hotové představy o tom, co má podobná hudba obsahovat. Intenzivní koncerty v sobě měly stejnou míru agresivní konfrontace i introvertní autentičnosti a Schwarzprior se stali žádanou položkou v lineupech od galerijních prostor po zaplivané putyky.

Na pomezí dotažené chladné estetiky a svíjení se ve vlastních ještě teplých výměšcích se ostatně tahle kapela pohybovala od začátku. Poslední roky o nich ale nebylo slyšet, textař a zpěvák Tomáš Motal se věnoval komiksové tvorbě, hudebník Edgar Schwarz byl na pódiích vidět coby člen koncertní sestavy projektu Mortal Cabinet. Teď jsou ale Schwarzprior zpět – a na nové nahrávce Nemoc neztratili nic ze své intenzity.

„Potřebovali jsme se rozhádat, dojít na hranici rozpadu a pak se obejmout,“ říká Tomáš o tom, co se v kapele poslední roky dělo. Na rozdíl od debutu vznikala hudba až poté, co byly na stole texty. „Tomáš je nevyčerpatelná studnice nápadů,“ říká Edgar Schwarz. Z téhle studnice pak čerpá nejen v autorských komiksech, ale i při nedávné práci na grafickém pojetí publikace Piko. Schwarzprior jsou každopádně zpět, jak intenzivní jejich přítomnost bude, se ale teprve ukáže.

Od spolubydlení k odloučení, od jeřábů ve městě k jeřábům v přírodě. Jakto, že v jejich uších stárne Vanessa a EBM vůbec? Poslouchejte Modeláře s ostrými hochy ze Schwarzprior.

Spustit audio