Další případy otravy oxidem uhelnatým v koupelně. Čtrnáctiletá dívka je v kritickém stavu

22. listopad 2022 18:03

Záchranáři vyjížděli k dalším dvěma případům otravy oxidem uhelnatým v Moravskoslezském kraji. V nemocnici skončila 71letá žena ze Závišic na Novojičínsku, která se nadýchala jedovatých zplodin z plynové karmy. Hůře dopadla 14letá dívka v Ostravě. I tu objevili záchranáři v koupelně v bezvědomí.

„Za pomoci přístrojové techniky a léků se jim po téměř půlhodině podařilo obnovit krevní oběh a dívku transportovali do ostravské fakultní nemocnice. Její stav zůstával kritický,“ uvedl mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Moravskoslezští záchranáři každoročně ošetří několik desítek lidí s otravou oxidem uhelnatým. Otravy nejčastěji způsobují domácí topeniště – kamna, krby, kotle nebo ohřívače vody. K otravám přispívá zateplení, výměna oken, a tedy větší utěsnění obydlí, což brání přirozenému pohybu vzduchu a větrání.

Tragédiím mohou zabránit detektory oxidu uhelnatého, které signalizují nebezpečný plyn již při velmi malých koncentracích, kdy ještě není přímo ohroženo zdraví ani život lidí, kteří jej dýchají.

autoři: Martin Knitl , tif
Spustit audio