Další sada nových testových otázek pro autoškoly se zaměřuje na motorkáře, cyklisty a chodce

26. duben 2022

Žáci v autoškolách budou už brzy řešit při závěrečném testu nové typy otázek. Ministerstvo dopravy je přidává postupně už od loňského roku. Dnes představilo další sadu 32 otázek, ve kterých budou i animace a videa z reálného provozu. 

Čtěte také

Nové otázky jsou zaměřené hlavně na chodce, cyklisty a motorkáře. V jedné animaci třeba přijíždí auto k semaforu, k němu se blíží také motorkář, který projíždí mezi auty. A žák má za úkol vyhodnotit, co je na této situaci špatně. „V této animaci se objevuje motocyklista, který se pohybuje tak, jak by neměl. Zároveň upozorňujeme na to, že po té pravé straně se v tomto případě cyklista pohybovat může,“ popisuje místopředseda Asociace autoškol Jiří Novotný. Ministerstvo dopravy přidává nové otázky hlavně kvůli tomu, aby budoucí řidiči byli připravenější na reálné situace v provozu.

Ministerstvo zveřejňuje nové otázky postupně, tak je i zařazuje do závěrečných testů autoškol. Nových otázek je celkem 120. Prvních 35 zveřejnil resort dopravy už loni. Zaměřovaly se především na příčiny dopravních nehod a na možné problémy jízdy ve zhoršeném počasí. 38 otázek pak přibylo v testech na začátku letošního roku, mimo jiné řešily situace na různých typech křižovatek. Dalších 32 se tedy v testech objeví v červnu. Samotný test, který musí žáci splnit, obsahuje 25 otázek.

Zájemci se s novinkami mohu seznámit a vyzkoušet si je na webu noveotazky.cz.

autoři: Luděk Hubáček ,
Spustit audio