Dan Bárta vystavuje v Muzeu TGM v Rakovníku fotografie vážek

9. leden 2018

Až do 18. února můžete navštívit v rakovnickém Muzeu TGM výstavu fotografií s názvem Dan Bárta - Mezi vážkami. Jedná se o výstavu velkoformátových fotografií vážek, jejichž autorem je několikanásobný držitel ceny Anděl v kategorii Zpěvák roku.

Kromě toho je i spoluautorem publikace Vážky České republiky, která vloni na knižním veletrhu a literárním festivalu Svět knihy Praha získala hlavní cenu poroty za nejlepší přírodovědnou encyklopedii.

Zpěvák v současné době studuje na přírodovědecké fakultě v Ostravě - kde získal i Cenu rektora za mimořádnou vědeckovýzkumnou činnost studentů.

Focení vážek vyžaduje podle jeho slov velkou trpělivost. Fotograf totiž musí splynout s prostředím, aby si na něj vážky zvykly a nechaly ho k sobě přiblížit. Takže za jednou takovou fotografií se skrývá několik hodin práce.

I když při vernisáži v Rakovníku zdůraznil, že pro něj to práce není, že je to jeho koníček. Přímo v terénu těch fotek vznikne mnohem více, než se jich dostane na výstavu nebo do publikací. Použitelná je asi každá stá fotografie. Takže jestliže na výstavě jich visí sedmnáct, Dan Bárta je musel vybrat z asi 1700 fotek. Pořídil je jak v České republice, tak v oblasti Indonésie. A na svých cestách po světě se setkal s opravdu zajímavými druhy.

Spustit audio