Dan Přibáň a jeho legendární žlutý trabant dokončil cestu kolem světa

27. srpen 2018 14:00

V neděli 26. srpna odpoledne dorazil Dan Přibáň společně s dalšími členy expedice „Trabantem tam a zase zpátky“ po čtyřech měsících putování do Prahy na Kavčí Hory.

S dvoutaktem jsme během cesty dokonce zdolali výškový rekord, vyjeli jsme s ním do výše 5 329 metrů nad mořem, což se dosud nikomu nepovedlo. A co bylo na cestě nejhezčí? To, že jsme si opět potvrdili, že všude žijí hlavně hodní lidé,“ řekl, pro Český rozhlas Region, cestovatel Dan Přibáň.   

Poslední trasa expedice, která završila cestu „žlutého cirkusu kolem světa“ vedla z Indie přes Nepál, Čínu, Pákistán, Tádžikistán, Kyrgyzstán, Uzbekistán, Kazachstán, Rusko, Ukrajinu a Slovensko do České republiky. Dva žluté trabanty, polský Fiat 126p a Jawa 250 s přezdívkou Anežka ujely trasu kolem zhruba 17 000 kilometrů.

Do České republiky přijela výprava už v sobotu a od přejezdu hranic ji postupně vítali fanoušci po celé trase cesty až do Prahy. Lidé mohli pomocí speciální aplikace sledovat, kde se kolona právě nachází. K členům expedice se postupně přidávala vozidla z celého Česka, z nichž převážnou většinu tvořila auta značky trabant v paletě nejrůznějších barev.

Kolem šestnácté hodiny vjela kolona do parku na Kavčích horách, kde se všem členům posádek dostalo bouřlivého uvítání. Rozhovory, společné fotografování a oslavy nebraly konce. Členové expedice byli sice notně unaveni, ale přesto ochotně odpovídali na dotazy a předváděli přítomným, jak se do aut balí zavazadla, nebo jak vypadají po tak dlouhé cestě motory.

V neděli 26. srpna 2018 dorazil Dan Přibáň společně s dalšími členy expedice „Trabantem tam a zase zpátky“ po čtyřech měsících putování zpět do Prahy

Dan Přibáň a jeho přátelé již dříve s trabanty projeli Hedvábnou stezku, Afriku, Jižní Ameriku a Austrálii. Úspěšně zakončenou poslední expedicí tak završili cestu kolem světa.

autor: JMys
Spustit audio