Daniel Barenboim „80“

15. listopad 2022

Daniel Barenboim se 15. listopadu 2022 dožívá osmdesáti let. Narodil se v roce 1942 v Buenos Aires, ale o deset let později se rodina přestěhovala do Izraele a už tehdy začala velká koncertní i nahrávací kariéra tohoto hudebníka, kterou nám připomene hudební publicista Jindřich Bálek.

(…) Za pozornost stojí, že Barenboim se nikdy nepřipojil k hnutí historicky poučené interpretace, vždycky zdůrazňoval, že se nechce nikam vracet, ale pouze navázat na tradici, která tady už je. Kromě angažmá v Berlíně ovšem stihl neuvěřitelné množství koncertů i jinde, byl několik let šéfem Milánské Scaly, stále hrál hodně na klavír, pravidelně hostoval u Berlínských i Vídeňských filharmoniků a zažila ho několikrát i Praha, naposledy na Pražském jaru 2017, kde vzdal hold Rafaelu Kubelíkovi, když dirigoval Mou vlast. V posledních dvaceti letech je ovšem Barenboim spojen ještě s jiným projektem, s orchestrem Západovýchodní díván, který založil spolu se svým přítelem, palestinským intelektuálem Edwardem Saidem. Poprvé se sešel ve Výmaru v roce 1999 a pozoruhodné na něm je, že je tvořen hudebníky ze znepřátelených zemí blízkého východu, tedy hudebníky z Izraele, Palestiny, Libanonu, Sýrie, Egypta… Barenboim se tak stal jakýmsi duchovním ambasadorem smíření a humanistického poslání hudby. Vystupuje na přednáškách, v médiích, v dokumentárních filmech a získal řadu čestných doktorátů a dalších cen věhlasných institucí. (…)

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.