Daniel Prokop: Po pěti letech v konjunktuře máme počet exekucí na úrovni zemí v dluhové krizi

24. červenec 2019

Počet lidí v exekuci sice loni klesl o 41 tisíc, ale i nadále je v Česku evidováno na tři čtvrtě milionu dlužníků, z nichž řada má dvě až šest exekucí. Co Čechům komplikuje cestu z dluhové pasti?

Tento počet exekucí je srovnatelný s Finskem 90. let, kdy tam byla velká ekonomická krize, asi 20procentní nezaměstnanost a 10procentní pokles HDP. My jsme už asi pět let v konjunktuře, a i tak máme počet exekucí na úrovni zemí v dluhové krizi,“ konstatuje v pořadu Jak to vidí sociolog Daniel Prokop, který se tématu exekucí dlouhodobě věnuje.

Důvodem je jednak to, že se do exekuce posílají věci, které by se daly řešit i jinak. A druhým důvodem je, že je u nás těžké vstoupit do osobního bankrotu, tedy do řízení, kde se za určitých podmínek exekuce po třech až pěti letech zbavíte,“ vysvětluje.

Do insolvence vstupuje stále málo lidí

Dluhová past

Dosavadní insolvenční řízení bylo pro většinu dlužníků nedostupné. Novela insolvenčního zákona, která vstoupila v platnost 1. června některé bariéry odstranila, ale přesto jsou pravidla oddlužení u nás stále nastavena jako jedna z nejtvrdších ve srovnání třeba se západní Evropou.

Počet lidí, kteří do insolvence vstupují, narostl asi dvojnásobně, což znamená, že se oddlužení bude týkat asi 40 tisíc lidí ročně. To je stále jen zlomek z celkového počtu dlužníků. Proto je podle Daniela Prokopa nutné odstranit ještě další bariéry, které systém osobního bankrotu znepřístupňují.

Osobní bankrot by se měl vyplácet

Když jste v exekuci, něco ze mzdy vám zůstane. V insolvencích jsou srážky tvrdší a při přechodu z exekuce do insolvence přijdete až o 500 tisíc korun,“ vysvětluje Daniel Prokop.

Dlužník tedy stojí před dilematem, zda má jít do insolvence, která je výrazně tvrdší. Bude žít tři až pět let v hodně tvrdé chudobě, ale zbaví se exekucí. Anebo se pohybovat v pololegalitě, snížit si příjem na minimální mzdu a brát peníze načerno. Hodně lidí volí tuto druhou variantu.“

Cílem by proto podle sociologa Prokopa mělo být motivovat lidi, aby se dluhů chtěli zbavit. Profitovat by z toho měl také stát, který podle odhadů ročně přichází na daních o několik miliard ročně.

Další témata rozhovoru: Proč se zadluženost týká některých regionů více než jiných? V čem spočívá zadluženost dětí? Co jsou největší bolesti českého vzdělávacího systému? A jaké šance na úspěch má případná předvolební koalice proti hnutí ANO?

autoři: Zita Senková , Daniel Prokop , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.