Daniela Fischerová: Třetí dítě aneb Sec-mazec

6. květen 2020

Ještě nenarozené dítě vypráví příběh své matky, svých sourozenců i svůj... Jak to na tom světě chodí? V podání Barbory Hrzánové poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Barbora Hrzánová
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2011
Hudební spolupráce: Ladislav Železný

Spisovatelka Daniela Fischerová se narodila v Praze roku 1948. Vystudovala dramaturgii a scenáristiku na FAMU. Pracovala ve scenáristickém oddělení Filmového studia Barrandov (1972) či jako odpovědná redaktorka nakladatelství Orbis (1973–74). Do roku 1998 byla ve svobodném povolání. V následujících letech učila na Vyšší odborné škole tvůrčího psaní Josefa Škvoreckého, na Literární akademii i na DAMU. Její bibliografii tvoří zejména tvorba pro děti. Jako dramatička se představila v roce 1979 hrou Hodina mezi psem a vlkem a následně bylo inscenování jejích her po 7 let zakázáno. Je úspěšnou prozaičkou, scenáristkou i tvůrkyní rozhlasových her.

Vše je tak, jak má být

Pro rozhlas byla psaná i povídka Třetí dítě aneb Sec-mazec, která později vyšla pod názvem Ví to rýže ze tvé spíže také v povídkové knize Želvou proti zdi. Příběh sledujeme z pohledu vševědoucího vypravěče – nenarozeného dítěte, které z břicha maminky filozofuje, osvětluje zákonitosti života či si jen tak užívá své schopnosti na ničem neulpívat a nic neřešit (jak samo říká „naprosté vědomosti všeho a naprosté netečnosti ke všemu“).

Vypravěč je vševědoucí v pravém slova smyslu. Zná události, které se staly dávno před jeho vznikem, i ty, které se teprve stanou. Dokonce čte ostatním myšlenky. Proto také ví, proč jeho maminka už dvakrát potratila a jestli se samo nakonec narodí, či ne. Mají životní události své příčiny nebo následky? Jistě, že mají, přesvědčuje o tom posluchače zárodek.

Fischerová, která se kromě psaní věnuje i astrologii, úsměvně líčí osudy povídkových hrdinů. Bez povznesenosti všeznajícího embrya a bez autorčiny vypravěčské hravosti by šlo spíše o tragédie. Z tohoto úhlu pohledu jde však o uklidňující zjištění, že vše je tak, jak má být.

autoři: Dominik Mačas , Alina Aubrechtová Mirakjan
Spustit audio