Dárci a příjemci

11. leden 2011

Transplantace lidských orgánů. Psychologická stránka neplodnosti. Ženský alkoholismus.

Stárnutí populace vede nutně také ke stárnutí lidských orgánů. Prodlužováním lidského života se paradoxně zmenšuje počet potenciálních dárců orgánů k transplantacím. S jakými problémy se potýká současná transplantologie, to řeknou v dnešním Ženšenu MUDr. Pavel Trunečka a prof. Miloš Adamec.

Se stárnutím souvisejí také potíže s lidskou reprodukcí. Někdy ale není neplodnost způsobena stářím, nýbrž psychologickým tlakem. Jak se dá takovým lidem pomoci, prozradí terapeutická dvojice Lenka Šimková a Zdeněk Macek.

Další příspěvek vás zavede do oblasti léčby závislostí. Víte, jak se liší alkoholik od alkoholičky? Terapeutka Zuzana Skálová popíše, jak vzniká alkoholismus u žen.

Ani dnes nebude chybět výběr vědeckých zpráv ze světa. Tématy budou energetická spotřeba nevyspalého těla a dva nové objevy v lidském mozku.

autor: mas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.