David Auburn: Důkaz

19. říjen 2019

V matematice existují krásné a elegantní a nezvratné důkazy. Horší je to v životě. Americké komorní drama oceněné Pulitzerovou cenou poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Catherine, dcera geniálního matematika Roberta, který onemocněl nevyléčitelnou duševní chorobou, se o svého otce stará až do jeho smrti. Obětuje mu pět let života včetně studia matematiky na univerzitě. A to i přes to, že zdědila mnoho z otcova nadání. Bohužel možná nejen z nadání. Její sestra Claire mezitím dělá kariéru v New Yorku. Svými penězi ale zároveň drží nad vodu i domácnost svého otce. Tady začíná hra Davida Auburna Důkaz.

David Auburn se narodil v Chicagu a vyrůstal v Columbu, Ohaiu a v Arkansasu. Na vysokou školu se vrátil do Chicaga. S divadlem se poprvé aktivně setkal jako s nepovinným předmětem. V Chicagu pak spolupracoval se skupinou, která hrála jím psané scénky. Ty se postupně prodlužovaly, až napsal aktovku, kterou nastudovali jeho kamarádi. První celovečerní hru napsal během posledního ročníku studia a poslal ji spolu s žádostí o stipendium do Amblin Entertainment v Universal Studios. Steven Spielberg v jeho rámci zval do Los Angeles každý rok deset spisovatelů.

Marek Holý

Když přišlo pozvání, byl sice Auburn zaskočen, o kariéře spisovatele či scénáristy neuvažoval, ale nakonec se kursu zúčastnil. Po jeho skončení se s rozhodnutím psát hry vypravil do New Yorku, ale trvalo osm let, než si tímto způsobem vydělal nějaké peníze.

Dva roky strávil v Juilliardově programu pro dramatiky. Jeho první celovečerní hra, absurdní komedie Skyscaper, se hrála v off broadwayském divadle v roce 1997. Netrvalo to dlouho, ale zhlédli ji lidé z vedení Manhattan Theatre Club a u mladého autora si objednali hru. David Auburn jim napsal Důkaz.

Natáčení detektivky Vraždy jako z pohádky, Viktor Preiss

Na vznik hry vzpomíná: „Nezačal jsem od matematiky, začal jsem s představou dvou sester, které bojují skrze něco, co mezi nimi zůstalo po smrti jejich otce. Také jsem chtěl psát o někom, kdo se obává, že zdědil po rodičích mentální poruchu. Nevěděl jsem, jestli tyhle dva nápady patří do jedné hry, nebo ne, ale četl jsem právě tehdy o matematice (rád si čtu populárně vědecké knížky) a viděl jsem, že to by mohlo fungovat jako pojítko těchto dvou zápletek a to z několika důvodů. Zaprvé, protože množí slavní matematici (nejslavnější Kurt Gödel) trpěli duševní nemocí. Za druhé, protože autorství matematického důkazu může být zpochybněno jiným způsobem než kupříkladu rukopisu románu, nebo malby. Za třetí, shledal jsem, že matematici jsou zajímaví, je to živá a soutěživá subkultura, taková, kde se rodí mnohá dramata, a myslel jsem, že je to oblast, která bude relativně blízká publiku. V té hře ale v podstatě žádná matematika není, takže to pro mě je pocta, když si lidé myslí, že je jí tam víc, než ve skutečnosti je. Vždycky jsem si myslel, že jsem napsal drama o rodině, která se pohybuje v akademických kruzích. Na postavách vědců je vždycky něco legračního. Domnívám se, že každý z nás se bojí toho, že se podobá svým rodičům a zároveň v to doufá. Doufá, že zdědí vlastnosti, které obdivuje a současně že se něčemu vyhne – následování těch vzorů, o které není co stát.“

V roce 2001 získal David Auburn za svou hru Důkaz dvě nejvýznamnější americké ceny: Tony Award a Pulitzerovu cenu. Později přepsal hru do podoby filmového scénáře a režisér John Madden natočil v roce 2015 stejnojmenný film v hlavní rolích s Anthony Hopkinsem, Gwyneth Paltrowovou a Jakem Gyllenhaalem. V Česku měla hra premiéru na jevišti Divadla v Řeznické (2004) v režii Miroslava Krobota; hlavní představitelka Vanda Hybnerová dostala za svůj výkon Cenu Thálie.

03062927.jpeg

Osoby a obsazení: Catherine (Magdaléna Borová), Hal (Marek Holý), Robert (Viktor Preiss) a Claire (Apolena Veldová)

Autor: David Auburn
Překlad: Jan Hančil
Rozhlasová úprava a dramaturgie: Martin Velíšek
Režie: Dimitrij Dudík
Hudba: Kryštof Marek

Natočeno v roce 2015. 

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.