David Košťák: Kryštof z papíru

10. březen 2019

Už se vám někdy stalo, že se vám nechtělo vylézt z postele? To byste si rozuměli s Kryštofem.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Ten se jednoho zimního rána probudil, zjistil, že jeho postel obchází mráz, a rozhodl se, že z postele nevstane. Prostě v ní zůstane ležet celou zimu a celé jaro. O tom, co se dělo potom, vám bude vyprávět Hajaja.

1. část: Kryštof z papíru

Malý Kryštof se jednoho zimního rána rozhodl, že nepůjde do školy, a zůstane v posteli ležet tak dlouho, dokud nebude teplo. Pominula zima, dokonce i jaro odešlo, a Kryštof pořád ležel pod teplou peřinou. Má Kryštof horečku nebo trucovitost? Jak se z takové nemoci vyléčit?

2. část: Kryštof a nosálci

Malý Kryštof prospal ve své posteli půl roku a za tu dlouhou dobu se ztenčil jako papír. Všichni jeho kamarádi už odjeli na prázdniny a on zůstal doma sám.Naštěstí jej ale napadlo, že se nechá zabalit do obálky a bude cestovat poštoudo různých zemí. Kterou navštíví jako první?

3. část: Kryštof a mušle zlodějky

Už jste někdy přiložili ucho k mušli a slyšeli jste, jak se z ní ozývá šumění moře? Kradou mušle lidem hlasy? To se snaží vypátrat malý Kryštof, kluk tenký jako papír, který pátrá po své kamarádce Betyně. Najde ji na pláži u moře?

4. část: Kryštof v zemi draků

Vypravte se spolu s Kryštofem, klukem tenkým jako papír, za dobrodružstvím do země draků, kteří nechrlí oheň, nežerou princezny, ani nemají drápy! Naopak na sobě často nosí přivázané mašle a mají úsměv od ucha k uchu. Co to je za podivné draky?

5. část: Kryštof a tajemný hrad

„Kdo to je? Proč mě budíš? Já šem špal! Kdybych měl žuby, tak tě koušnu!“ zavolal na Kryštofa, kluka tenkého jako papír, tajemný muž v kápi. Proč šišlající upír nemá zuby? Bude se ho Kryštof bát? A najde konečně svou kamarádku Betynu?

6. část: Kryštof mezi kukačkami

Kryštof, kluk tenký jako papír, stále nenašel svou kamarádku Betynu. Rozhodl se, že nyní vše ponechá náhodě, stočí se do ruličky a bude cestovat jako vzkazv láhvi! Odkud ho vytáhnou hodinové ručičky? Jak se měří čas, když nemáte po ruce hodinky?

7. část: Kryštof se vrací domů

Po neúspěšném hledání kamarádky Betyny se Kryštof, kluk tenký jako papír, rozhodl vrátit domů. Tam už ho čekala maminka a také vůně těch nejlepších palačinek. To bylo radosti! Kryštof dokonce zesílil natolik, že byl tlustý jako čtvrtka! Vyroste někdy do původní podoby?

Čte: Jaroslav Plesl
Napsal: David Košťák
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Lukáš Hlavica
Natočeno v roce 2017 

Spustit audio