David Košťák: Rychlý jako Pírko

11. říjen 2020

Premiéra rozhlasové pohádky se spoustou písniček vás přenese na závod poštovních holubů. Favoritem je holub Pírko. Poslouchejte do neděle 18. října 2020.

Osoby a obsazení: Viktor Kuzník (Pírko), Josífek (Matěj Havelka), Jiří Lábus (Křtitel), Tereza Terberová (Štěkna), Ladislav Špiner (tatínek), Petra Janečková (maminka), Marek Holý (Pírko starší), Jaromír Bosák (hlasatel Marek), Jana Kubátová (moderátorka Květa), Eliška Zbranková (Peruťka), David Krchňavý (Drápek), Pavel Čeněk Vaculík (Sivák), Adam Ernest, Natálie Drabiščáková, Dan Kranich, Anna Kratochvílová, Mira Štěpánová.
Dramaturgie: Lenka Veverková
Zvukový mistr: Jitka Kundrumová
Zvukový design: Ladislav Železný
Hudba: Matej Štesko
Režie: Josef Kačmarčík
Natočeno: 2019
Produkce: Dana Reichová

Švih a svist, větru hvizd, švih a svist... Holubi pana Branného se právě připravují na důležité závody. Pro Drápka, Siváka a Peruťku to není žádný problém - létají rychle, nemají strach z výšek a jsou sebevědomí. Zato Pírko létá pomalu, ostatním sotva stačí a bojí se.

Překonat vlastní strach

Je prostě úplně jiný než jeho otec, s nímž ho všichni srovnávají. A závodění je pro něj spíše otrava. Stejný přístup má k holubím závodům i Josífek, syn pana Branného. Ten se dokonce na protest rozhodne utéct z domova. Jak se osudy těchto dvou hrdinů nakonec
propojí? Dostanou se oba v pořádku domů?

„Zásadní pro nás bylo téma překonání vlastního strachu. Klíčové přitom je, že k němu dochází v momentě, kdy se člověk (v tomto případě holub) přestane starat jen o sebe a pomůže někomu dalšímu. Chtěli jsme se taky vymezit vůči přehnané soutěživosti, která často dětský svět negativně ovlivňuje, ať už je dána povahou nebo tlakem okolí,“ vysvětluje režisér Josef Kačmarčík.

Jako Lví král

Lví král

Spolu s hudebním skladatelem Matejem Šteskem pojali holubí svět téměř jako muzikál. „Vycházeli jsme především z písňových textů Davida Košťáka, potažmo ze situace, v níž se nacházejí. Jistým inspiračním zdrojem se stal Lví král, ve kterém je ostatně do jisté míry podobná zápletka jako v Pírkovi. Myslím, že se podařilo vytvořit chytlavé a originální písně, které snad napomáhají vyznění celé pohádky a akcentaci témat v ní obsažených,“ dodává Kačmarčík.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení nebo jako podcast na webu Radioteka.cz.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.