David Mareček: České kultuře bych přál, aby mohla zase svobodně dýchat. A tmelit společnost. V tom je totiž zatraceně dobrá

23. prosinec 2021

Složitý rok má za sebou v důsledku pandemie i oblast kultury. V jaké kondici kultura je? Co pro ni chystá nově obsazené ministerstvo kultury? A proč by se mělo myslet hlavně na děti?

„Očekávání je těžké nastavovat. Nikdo neví, co nás v dalším roce čeká. Přál bych si ale, aby se směřování nové vlády k podpoře kultury jedním procentem HDP naplnilo," uvažuje v pořadu Jak to vidí... generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Čtěte také

Pak by totiž česká kultura mohla svobodně dýchat, mohla by svobodně tvořit a neměla by základní existenční starosti. Těžko se to ale říká v situaci, kdy se společnost potýká s pandemií, inflací a vysokými cenami energií.

Tmel společnosti

Když ale odhlédnu od materiálních věcí, nejvíc bych si přál, aby kultura mohla být tmelem společnosti. Je v tom totiž dobrá.

Podle hudebníka není pochyb o tom, že kultura dokáže mazat názorové rozdíly. Dokáže ale i pomáhat překonávat náročná období a náročné situace v lidském životě.

Podívejte se třeba na hudbu. Provází nás jak na svatbách, tak na pohřbech. Ale i při jiných významných událostech. Proto si nejvíc ze všeho přeju, aby kultura pomáhala společnosti se spojovat. Protože to asi budeme potřebovat ze všeho nejvíc.

Edukace a reprezentace

Podle slov nového ministra kultury Martina Baxy (ODS) patří mezi priority ministerstva kultury udržet kulturu otevřenou a propojovat ji se vzděláváním. Udržet kulturu živou je velmi náročný úkol. Není to teď v moci žádného ministra ani nikoho z nás. Vláda bude muset jednat podle toho, jaká bude zdravotní situace. A to teď nikdo neví.

Čtěte také

Propojovat kulturu a vzdělávání napříč kulturním spektrem se ale podle ředitele České filharmonie daří dobře. Edukační rozměr kultury je strašně důležitý. Kultura totiž nejsou jen divadla, muzea a knihy. Ve skutečnosti je to celé prostředí, které na člověka působí. Tím, že na něj působí, tak ho i kultivuje. A proto je tak důležité zpřístupnit kulturu už malým dětem.

Neméně důležitým pilířem kulturní politiky je ale i mezinárodní reprezentace kultury. Teprve když poodstoupíme v čase a prostoru, vidíme, že Českou republiku znají lidé v zahraničí díky kultuře, sportu a vědě. Doufám tedy, že reprezentační role české kultury bude v následujícím roce co nejvíce posílena. Nabídnout totiž toho má hodně, uzavírá David Mareček.

Další témata rozhovoru: kulturní události v roce 2021; dramaturgie silvestrovských a novoročních koncertů; kulturní politika státu; prezentace českého umění v zahraničí.

Spustit audio

Související