Dawsonův svět nám ukázal, že každý problém má řešení a přátelství je nejvíc. V čem byl na svou dobu přelomový?

18. leden 2023

Před 25 lety, 20. ledna 1998, se na televizních obrazovkách poprvé objevil Dawsonův svět. Jeden z prvních seriálů o dospívání byl svým způsobem přelomový, otevřeně mluvil o tématech, jako je sex, duševní zdraví, sexuální orientace nebo drogy. Generaci mileniálů bavil a taky vzdělával až do roku 2003.

Správňák Dawson, smolař Pacey, uličnice Joey a tajemná Jenn mezi sebou měli milostné pletky stejně jako parta opálených Kaliforňanů z Beverly Hills 902 10. Osudy kamarádů z fiktivního městečka Capeside v Massachusetts byly ale trochu komplikovanější.

„Ze začátku mi nebyla moc sympatická, ale pak jsem se do ní vžila a myslím si, že to byla fajn holka. Neměla to v životě jednoduché. Rodiče jí nechali napospas babičce a díky tomu, že měla partu přátel, se z ní nakonec vyklubal fajn člověk,“ vzpomíná dabérka Tereza Chudobová, která propůjčila hlas herečce Michelle Williams coby Jenn. Ta se v seriálu potýkala například s drogami nebo alkoholem.

Televizní tvorba pro mladé se od konce devadesátých let hodně změnila. „Je to velký kvalitativní skok. Dřív byly seriály pro teenagery hloupoučké telenovely, dnes mají mnohem komplexnější postavy a vyhrávají ceny Emmy,“ hodnotí Dawsonův svět publicistka Táňa Zabloudilová.

Ústřední čtveřici postav rozšířil od druhé série taky Jack McPhee, který v seriálu prošel coming outem. „To bylo ještě období, kdy se takové postavy v seriálech moc nevyskytovaly. Je to důležitý moment v pop kultuře, ale dnes už jsme trochu jinde,“ dodává Táňa Zabloudilová.

Poslechněte si celý příspěvek Jana Dlouhého.

autor: Jan Dlouhý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.