Debut dalšího Galvase, pátá Lukášova nula a skvělá produktivita! Mora vyhrála v Karlových Varech

23. prosinec 2022 10:25

Po domácí prohře se Spartou 0:1 a čtyřech venkovních porážkách v řadě olomoučtí hokejisté uspěli na ledě Karlových Varů. Příběhů v pozadí bylo víc než dost.

Zaprvé. Extraligovou premiéru v dresu Olomouce si odbyl teprve 16letý obránce Tomáš Galvas. Další z rodu Galvasů. Extraligu hrál (mimo jiné za Olomouc) jeho otec Lukáš a také bratr Jakub, který teď hraje v AHL, nižší zámořské soutěži, a během minulé sezony v šesti záapsech už nakoukl i do slavné NHL, a to v dresu Chicaga Blackhawks.

Půjde Tomáš podobným směrem? Nejen na Hané by si to přáli. Na západočeském ledě odehrál 13 minut a sedm vteřin. Jednou seděl na trestné lavici. Jinak si ale počínal velmi sebevědomě a přispěl k tomu, že Mora ani jednou neinkasovala. Jan Lukáš, který nahradil v brance Branislava Konráda, pochytal všech 35 střel domácích hráčů a připsal si už páté čisté konto v sezoně!

„Má velký přehled a myslím si, že to úplně bez problému vzal na sebe a zahrál dost slušný hokej bez nějaké nervozity.“ 
Brankář Jan Lukáš o Tomáši Galvasovi

„Dvakrát mi tam zatopil, takže byla sranda,“ vtipkoval Lukáš. „Ne... Má velký přehled a myslím si, že to úplně bez problému vzal na sebe a zahrál dost slušný hokej bez nějaké nervozity. Věřil si na puku. Víc takových hráčů do českého hokeje,“ pochválil už vážně Lukáš svého mladičkého spoluhráče.

Zatímco Lukáš se zapotil, jeho protějšek Vladislav Habal moc ne. Hanáci na něj vyslali jen deset střel a přitom třikrát musel tahat puk ze sítě. „Tohle je pro gólmana horší. Každá má raději, když na něho střely jdou,“ měl Lukáš pro gólmana Energie pochopení.

Na Štěpána proti lídrovi tabulky

Kohouti odskočili už v první třetině do dvougólového vedení brankami Nahodila a Navrátila, ve druhé třetině přidal třetí trefu Knotek. Výsledkem 3:0 pak zápas skončil. „Tabulka je našlapaná, ještě se může stát cokoliv. Jsme rádi za každý bod,“ zhodotil Lukáš.

Mora i před Vánocemi zůstává dál na třetím místě, těsně za ní je Třinec a Sparta. Další zápas hraje Olomouc doma, na Štěpána vyzve od 17:30 lídra z Pardubic.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autoři: Tomáš Petr , dja
Spustit audio